Nyheter

Betraktelse i tiden om kafferast

Publicerat den 2 augusti 2022

Vi har tidigare bjudit våra läsare på Nostalgiska återblickar – kuriosa eller bara en påtaglig önskan om att visa olika tiders särdrag. Denna gång har vi läst Göteborgs Byggmästareförenings styrelseberättelse för år 1935 och återger punkten kring ”s.l. kafferaster”. Nog kan det sägas ett och annat om detta med raster för en go-fika, men helt klart kan det mesta sägas på olika sätt. Så häng med i detta protokollsutdrag!

Allt var inte bättre förr, del 4

Nyinvigning av Byggarnas Hus

Publicerat den 30 juni 2022

Molnen skingrade sig och den stora trappan badade i solsken när vi välkomnade de första gästerna till nyinvigningen av Byggarnas Hus den 7 juni. Dagen till ära hade vi öppnat den sällan använda stora porten, som i begynnelsen var husets ursprungliga huvudentré, något vi nu vill återuppliva för husets alla kommande gäster. De som kom på invigningen fick ett litet smakprov av vad som komma skall.

Läs referat från invigningen

Studiebesök på Västlänken Centralen

Publicerat den 15 juni 2022

Byggmästareföreningens väl utvecklade nätverk inom samhällsbyggarsektorn har många gånger möjliggjort tidiga och unika inblickar i vad som händer och sker i Göteborg. Så skedde även den 25 maj då vi samlades för ett studiebesök på Västlänken deletapp Centralen.

Läs referat från studiebesöket

Presentation av årets stipendiater

Publicerat den 24 maj 2022

I anslutning till föreningsstämma den 17 april presenterade årets mottagare av Stipendiet Byggmästaren samt Yrkesstipendiet. Välkommen att bekanta dig med ett gäng glada vinnare.

Läs mer

Hälsning från föreningsstämman

Publicerat den 18 maj 2022

Drömmen vi hade förra året om att få välkomna föreningens medlemmar fysiskt, blev onsdagen den 27 april verklig. Det var inte bara monumentärt för att vi alla igen fick ses på riktigt igen, utan också för att Byggarnas Hus klätt om helt i ny skrud efter årets förädling.

Läs referatet från föreningsstämman

Med önskan om en ljus framtid …

Publicerat den 20 december 2021

Hästen, släden och undertecknad tog ett extravarv, med en riktig bredsladd, runt Poseidon samt band därefter fast Brunte vid Viktor Rydbergsmonumentet utanför Landsarkivet och hängde den obligatoriska havresäcken runt den starke nordsvenskens hals. Jag pölsade in i Byggarnas Hus efter att först daskat av snön från mössan samt sparkat stövlarna snärtigt i dörrposten så att slask och flis föll ner på dörrmattan.

Läs Gabriella Lörnbos julhälsning

Studiebesök Citygate – eller rapport från månbas Alpha

Publicerat den 30 november 2021

Många förknippar säkert Citygate med en fantastisk utsikt, men det handlar minst lika mycket om en nödvändig insikt – att förutsättningen för att lyckas med ett dylikt komplext bygge kräver 110-procentig planering, extrem logistik samt expertkunskap på många plan – i det aktuella fallet på minst 37 plan – våningar – dessutom finns det även källare på Citygate – Nordens högsta kontorsfastighet, med en total investeringskostnad på cirka 2 miljarder kronor.

Läs om studiebesöket på Citygate

Drottning Christina abdikerar medan lusten ännu finns kvar …

Publicerat den 10 september 2021

Nog är det märkligt att ett avsked kan bli till en fest och att ett farväl blir starten på något nytt. Om vi börjar med slutet så utgjorde lunchen på Byggarnas Hus, måndagen den 6 september 2021, den tidpunkten då Christina Lööf övergick från att vara vd för Göteborgs Byggmästareförening till att bli pensionär, eller ”fritidsforskare” som hon själv nu väljer att titulera sig.

Läs referat och rim från avskedsfesten

Sommartider, hej hej, sommartider … och sedan hej då ...

Publicerat den 23 juni 2021

Det senaste året har för de flesta varit en omvälvande tid och mycket av byggmästareföreningens verksamhet har gått i covid-dvala. De möten som genomförts har bedrivits digitalt och nog saknar vi fysiska möten, exempelvis våra traditionella student- och branschmingel. Personligen har jag börjat trappa ner min arbetstid och snart är det dags att bli fritidsforskare på heltid – jo, jag ska gå i pension! När man står inför större förändringar i livet är det naturligt att blicka tillbaka samt reflektera över vissa val som gjorts och beslut som tagits.

Läs Christina Lööfs sommarhälsning

… det är vägen, som är mödan värd …

Publicerat den 18 juni 2021

Inför ett uppföljningsseminarium kring BoStad2021 hade Göteborgs Byggmästareförening rubricerat sin inbjudan på följande sätt: Når vi målet innan restiden ebbat ut? Onsdagen den 16 juni 2021 var Anders Svensson inbjuden för att på bästa sätt försöka besvara denna fråga.

Läs sammanfattningen av seminariet