Nyheter

Med önskan om en ljus framtid …

Publicerat den 20 december 2021

Hästen, släden och undertecknad tog ett extravarv, med en riktig bredsladd, runt Poseidon samt band därefter fast Brunte vid Viktor Rydbergsmonumentet utanför Landsarkivet och hängde den obligatoriska havresäcken runt den starke nordsvenskens hals. Jag pölsade in i Byggarnas Hus efter att först daskat av snön från mössan samt sparkat stövlarna snärtigt i dörrposten så att slask och flis föll ner på dörrmattan.

Läs Gabriella Lörnbos julhälsning

Studiebesök Citygate – eller rapport från månbas Alpha

Publicerat den 30 november 2021

Många förknippar säkert Citygate med en fantastisk utsikt, men det handlar minst lika mycket om en nödvändig insikt – att förutsättningen för att lyckas med ett dylikt komplext bygge kräver 110-procentig planering, extrem logistik samt expertkunskap på många plan – i det aktuella fallet på minst 37 plan – våningar – dessutom finns det även källare på Citygate – Nordens högsta kontorsfastighet, med en total investeringskostnad på cirka 2 miljarder kronor.

Läs om studiebesöket på Citygate

Drottning Christina abdikerar medan lusten ännu finns kvar …

Publicerat den 10 september 2021

Nog är det märkligt att ett avsked kan bli till en fest och att ett farväl blir starten på något nytt. Om vi börjar med slutet så utgjorde lunchen på Byggarnas Hus, måndagen den 6 september 2021, den tidpunkten då Christina Lööf övergick från att vara vd för Göteborgs Byggmästareförening till att bli pensionär, eller ”fritidsforskare” som hon själv nu väljer att titulera sig.

Läs referat och rim från avskedsfesten

Sommartider, hej hej, sommartider … och sedan hej då ...

Publicerat den 23 juni 2021

Det senaste året har för de flesta varit en omvälvande tid och mycket av byggmästareföreningens verksamhet har gått i covid-dvala. De möten som genomförts har bedrivits digitalt och nog saknar vi fysiska möten, exempelvis våra traditionella student- och branschmingel. Personligen har jag börjat trappa ner min arbetstid och snart är det dags att bli fritidsforskare på heltid – jo, jag ska gå i pension! När man står inför större förändringar i livet är det naturligt att blicka tillbaka samt reflektera över vissa val som gjorts och beslut som tagits.

Läs Christina Lööfs sommarhälsning

… det är vägen, som är mödan värd …

Publicerat den 18 juni 2021

Inför ett uppföljningsseminarium kring BoStad2021 hade Göteborgs Byggmästareförening rubricerat sin inbjudan på följande sätt: Når vi målet innan restiden ebbat ut? Onsdagen den 16 juni 2021 var Anders Svensson inbjuden för att på bästa sätt försöka besvara denna fråga.

Läs sammanfattningen av seminariet

Christina går och Gabriella tar över

Publicerat den 14 juni 2021

Ny vd för Göteborgs Byggmästareförening är Gabriella Lörnbo som tar över efter Christina Lööf. Gabriella Lörnbo kan både branschen och huset – på hennes cv finns bland annat tiden då hon var utbildningsansvarig för Entreprenörsskolan med kontoret på Ekmansgatan 1. Hon startar den 16 augusti 2021.

Läs mer om Gabriella Lörnbo

Maskeradbal uteblev till förmån för nätverk

Publicerat den 30 april 2021

Det var onsdagen den 28 april 2021 kl 17.00 som ett 25-tal plikttrogna, ansvarsfulla och kanske även något vetgiriga medlemmar samlades vid sina skärmar, väl utspridda över föreningens vidsträcka verksamhetsområde, men tät ihopsatta på själva datorskärmen.

Läs referatet från årsstämman

Kan en målinriktad politisk styrning vända trenden?

Publicerat den 18 mars 2021

Tisdag den 9 mars arrangerade Göteborgs Byggmästareförening och Byggföretagen Väst ett seminarium om studien ”Markanvisningar i Göteborgsregionen 2016-2019”. Ett drygt 30-tal intresserade samhällsbyggare och förhoppningsfulla digitaliserade markgrevar satt klistrade framför skärmar, paddor och mobiler för att kunna insupa idéer, tips och nya kunskaper.

Läs referatet från seminariet

Göteborgs Byggmästareförening söker ny vd/verksamhetsledare

Publicerat den 26 februari 2021

Vill du vara med och sprida kunskap om dagsaktuella frågor inom samhällsbyggnad och byggindustri? Vill du skapa nätverk och stimulera givande erfarenhetsutbyte inom byggbranschen?

Mer information och ansökan

Bubbla, bubblare, babblaren och bubbel

Publicerat den 15 december 2020

Vem kunde i fjol ana hur året 2020 skulle te sig? Ja, i alla fall inte undertecknad. Visst har vi svenskar våra egenheter, men att vi hanterar en pandemi helt på tvärs mot omvärlden, blev en fullständig nyhet, både nationellt och internationellt. Jag är i alla fall väldigt glad att vi bor i Sverige och det är tydligt att vi har ett stort förtroende för våra myndigheter.

Läs Christina Lööfs julhälsning