• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare
  • Om du har anmält dig men fått förhinder så kan du avanmäla dig här:

Göteborgs Byggmästareförening 125 år

I år fyller GBF 125 år och det ska vi givetvis fira!

Vår förening har en lång historia och många fina traditioner att vårda.

När Göteborgs Byggmästareförening bildades 1893 var det främst av två unika anledningar; som förhandlingspart till den mer och mer aktiva fackföreningsrörelsen samt för att påverka kommunens utbud av byggbar mark. Frågor som fortfarande är högst aktuella för våra medlemmar!

På ett sammanträde den 1 november 1893 antogs föreningens stadgar av de 27 första medlemmarna i föreningen och snart har 125 händelserika år passerat.

År 1943, mitt under brinnande krig, firade föreningen sitt 50-årsjubileum genom att bjuda in till en jubileumsmiddag. Firandet gick av stapeln den 8 november och startade med ett högtidssammanträde i Stenhammarsalen som även innehöll musik och humoresk. Därefter fortsatte firandet med middag för 200 gäster på Grand Hotel och då serverades bland annat oxsvanssoppa och slätvarsfile. Föreningen gav också ut en minnesskrift som beskrev ”föreningens verksamhet i dess samhälleliga sammanhang”.

Vid föreningens 100-årsjubileum 1993 gavs det också ut en minnesbok i två delar som ”inte bara berättade föreningen historia, utan också satte in föreningen i ett vidare perspektiv, med en skildring av byggandets och byggföretagens roll i samhället”. Den 5 november hölls en smokingmiddag med drygt 200 gäster på Park Avenue Hotel som avslutades med underhållning och dans.

Dagens GBF vill fullfölja traditionen, dock anpassat till vår egen tid, varför vi regelbundet under 2018 kommer att presentera historiska vingslag på vår hemsida. Varje månad fyller vi på med nya porträtt av tidigare föreningsordförande samt nya avsnitt om hur Göteborg byggts upp sedan 1893.

Boka redan nu in torsdagen den 8 november då vi arrangerar en jubileumsmiddag för att fira våra 125 första år!

Vi återkommer med inbjudan innan sommaren.

Hälsningar,
Christina Lööf, VD


Porträtt av tidigare ordföranden publiceras på hemsidan, från vänster har vi Nils Anderson (ordförande 1893-1900), F O Peterson (ordförande 1901-1906) samt Nathan Persson (ordförande 1907-1913).