Villa Lorensberg – ett hus i tiden

Publicerat den 11 maj 2023

Ett gammalt klassiskt järnvägshotell i Småland har nu, enligt bästa tänkbara återbruksmodell, bidragit till nyproducerade bostadsrätter i både Nässjö och Göteborg. Det var tisdagen den 25 april 2023 som Göteborgs Byggmästareförenings medlemmar fick möjlighet till ett exklusivt hem- och studiebesök i ett av stadens nyaste och kanske tillika ett av de mest exklusiva bostadshusen.

Värd för besöket var bygg- och bostadsutvecklingsföretaget Hökerum Bygg AB från Ulricehamn. Det var just Hökerum som 2021 rev det anrika Cityhotellet, ett stenkast från järnvägsstation i Nässjö. Där det gamla hotellet, från 1928, en gång låg uppfördes 36 moderna bostadsrätter i varierande storlekar och planlösningar, med stora och rymliga balkonger.

Men rivningen av det gamla järnvägshotellet bidrog också till ytterligare ett vackert hus – Villa Lorensberg med åtta exklusiva lägenheter. Huset uppförs vid Lennart Torstenssongatan 9 i en av de mest fashionabla delarna av Göteborg. Saken är nämligen den att delar av fasaden uppförts med återvunnet rött, rengjort och nära hundraårigt tegel från den forna Nässjöbyggnaden. Lorensbergsfasaden innehåller också ett större parti med kopparfärgad aluminium.

Det är inte så ofta som det uppförs nya bostadshus i Lorensbergs villastad. En av de senaste nya byggnaderna i området var huset vid Ekmansgatan 5, där Arkitektbyrån Inobi Arkitekter svarade för ritningarna. Troligen var det just av den anledningen som Hökerum Bygg AB fick upp ögonen för Fredrik Rosenhall & Co. Valet av arkitekter till Villa Lorensberg lär de aldrig ha ångrat.

Vid studiebesöket svarade Fredrik Ståhl samt Carl Gabrielsson, ägare respektive affärsområdeschef vid Hökerum Bygg AB, för den spännande guidningen. Dessa byggherrars berättelser kompletterades på ett intresseväckande sätt av Anna Nyborg från Inobi Arkitekter, som har ritat inredningen. Hon presenterade Villa Lorensbergs inredningskoncept ”symfoni”, som sattes på pränt redan i november 2021:

En symfoni är en välkomponerad kombination där alla delar samspelar i ton och takt med varandra och tillsammans bildar en svårslagen helhet. Inspiration hämtas från Götaplatsens anrika konst, musik och kulturliv och lågmält storslagna tillika finstämda arkitektur. Materialvalen är få, men rätt komponerade. En skir dimma ligger närvarande. Formspråket från instrumentsnickeri, strängar, det nordiska ljuset blir en melodi där runda former, tunna linjer, ljusgenomsläpp och vertikalitet ger elegans. Från stadens brus landar man i ett lugn i Villa Lorensberg.

Hela konceptet sammanfattas i värdeorden sinnlighet, välkomponerat, nära, nordiskt ljus samt intuitivt.

När man läser en sådan välformulerad vision förstår man varför det sägs att arkitekten gestaltar drömmar medan entreprenören förverkligar dessa.

Den mening ur konceptet som verkligen etsar sig fast under besöket är ”En skir dimma ligger närvarande”. Man upplever en lugn, dämpad ton i rummen när man rör sig i våningen, vilket skapas bland annat genom det grå stengolvet, kalkstensskivorna i köket och de stilfulla glasdörrarna med linjeglas. De tandhuggna kalkstensskivorna från Kinnekulle i köket är en skönhetsupplevelse som svarar för sinnligheten. Även den vattenburna golvvärmen kan bidra till sinnligheten, det handlar om fjärrvärme. Gott med varme fötter …

Redan då man är på väg mot fastigheten förstår man att det handlar om ett prestigefullt projekt på en av stadens finaste adresser. Den känslan finns kvar även när man passerat ytterdörren och kommit in i huset och den avrundade entrén och förstärks när man tittar ut genom de generösa fönstren för att betrakta grannfastigheter och omgivning – här bjuds lugn, lyx och elegans.

Även om arkitektens konceptbeskrivning talar om att materialvalen är få så förstår man att besluten måste ha varit väldigt många för att skapa så mycket yteffektivitet som möjligt på tomten samt för att klara att hålla helheten i konceptet.

Byggrätten är på 798 kvadratmeter BTA och här bygger man åtta bostadsrätter – fyra stora och fyra mindre. Grannfastigheterna är alla unika med omsorgsfullt utformade detaljer. Tegel, puts och vackra fönsteromfattningar ger ett påkostat och gediget uttryck – och Villa Lorensberg smälter väl in i denna omgivning med sina materialval, såväl exteriört som interiört.

Tomten lär vara den dyraste tomt som staden sålt och tar man sedan med materialvalen så förstår man att prisbilden för lägenheterna kanske inte passar var mans plånbok.

De mindre lägenheterna omfattar cirka 30-35 kvadratmeter och betingar ett utgångspris på 4-5 miljoner samt en månadsavgift runt 1 500 kronor.

Beträffande de fyra större lägenheterna är tre av dessa 142 kvm och betingar ett pris kring 20-22 miljoner kronor och en månadsavgift på 4 000 till 5 000 kronor. Hälften av lägenheterna är sålda – två stora och två mindre – inflyttning sker i juni 2023.

Det var en intressant och lite lyxig upplevelse att bara få gästa detta vackra hus med sina nordiska, lugna och välbalanserade lägenheter.

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz