Sommartider, hej hej, sommartider … och sedan hej då ...

Publicerat den 23 juni 2021

Foto: Shutterstock

Det senaste året har för de flesta varit en omvälvande tid och mycket av byggmästareföreningens verksamhet har gått i covid-dvala. De möten som genomförts har bedrivits digitalt och nog saknar vi fysiska möten, exempelvis våra traditionella student- och branschmingel.

Personligen har jag börjat trappa ner min arbetstid och snart är det dags att bli fritidsforskare på heltid – jo, jag ska gå i pension!

När man står inför större förändringar i livet är det naturligt att blicka tillbaka samt reflektera över vissa val som gjorts och beslut som tagits.

Jag tänker exempelvis på min mamma Anne-Marie som via olika omständigheter gick från att vara fritidspolitiker till att engagera sig som riksdagskvinna under två år. Vid den tiden gick jag på gymnasiet och fick under veckorna, när mamma alltså var i Stockholm, laga mat åt både pappa och mig. Det kändes självfallet naturligt att vi i familjen stöttade varandra.

Jag hittade ett gammalt klipp från tidningen Skaraborgsbygden som gjorde ett reportage med rubriken ”Christina fixar fisken när mor är i riksdagen” och det fanns även ett foto där jag sitter vid vårt piano. Det kan direkt avslöjas att bilden är arrangerad – konsertpianist har aldrig existerat bland mina yrkesval.

Vad drömde då den 18-åriga Christina om och vad trodde hon om framtiden? För mig var det bara tillfälligheter (och kärleken) som gjorde att jag flyttade från Skara till Göteborg och en slump att jag hamnade i just byggbranschen – oj, vilket tur!

Jag brukar rekommendera alla med intresse för samhällsbyggnad att testa på att jobba i byggbranschen. Här finns gott kamratskap och jordnära kollegor, teamkänsla och en tillfredställelse i att tillsammans arbeta mot uppsatta mål och hitta lösningar på uppkomna problem.

Om man inte känner någon som arbetar inom bygg eller anläggning kanske inte ett byggbolag är förstahandsvalet när man är färdig med sin utbildning från universitet eller högskola. Där fyller våra studentmingelträffar en viktig funktion. Vi bjuder in till Ekmansgatan och brukar ha fyra olika stationer där företag informerar om roller och möjligheter inom sina områden. Efteråt bjuds på mat och dryck samt möjlighet till mingel och nätverksbyggande med representanter för branschen.

Efter två år i riksdagen och ytterligare några år som politiker på lokal nivå bestämde mamma sig för att sluta helt med alla uppdrag och ägna sig åt hem och familj. Hon var en riktig matmamma och det värsta som kunde hända var att någon var hungrig. Jag vet med mig att jag har fått vissa av dessa egenskaper i arv. Det är roligt att bjuda på god mat och under pandemiåret har jag börjat baka surdegsbröd, något jag läst att jag tydligen inte är helt ensam om!

Nu gör jag alltså en ”Anne-Marie” och väljer att gå i pension vid fyllda 62 år. Jag ser fram emot att få mer tid med familjen och utveckla andra intressen. Jag kommer givetvis att fortsätta följa Byggmästareföreningen som ligger mig varmt om hjärtat. Vi har en unik förening och Byggarnas Hus är en fantastisk mötesplats där det i höst förhoppningsvis åter kommer att sjuda av liv och aktiviteter.

Till sist vill jag tacka alla som bidragit till att jag trivts så bra på jobbet samt hoppas att vi träffas på något spännande studiebesök eller någon liknande aktivitet framöver samt naturligtvis – önska alla en riktigt skön sommar!

Christina Lööf

PS – här kommer receptet på en jättegod fiskrätt:

  • 500 g laxfilé
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 tsk salt
  • 1 krm citronpeppar
  • Saften av en halv citron
  • ½ dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • Dill

Fräs löken i smör och lägg i en smord form. Lägg filén ovanpå och krydda. Häll över citronsaften, vinet och grädden. Klipp över dill. Stek i ugn i 225 grader i cirka 20 minuter.