Sköna maj välkommen …

Publicerat den 23 maj 2019

Det är allt något speciellt med ångaren Bohuslän. Hon är ett otroligt vackert fartyg och man känner verkligen historiens vingslag när man stiger ombord. Där möts man utav glänsande trä och polerad mässing, en skönhetsupplevelse som vittnar om att hon byggts av skickliga hantverkare och att hon vårdats och vårdas av kärleksfulla ångbåtälskares varsamma händer. Personalen ombord jobbar alla ideellt och eventuella intäkterna går oavkortat till fartygets underhåll.

Visst är det häftigt när ångbåtsvisslan signalerar avgång! S/S Bohuslän, med 105 års erfarenhet tuffar ut i älven, mot havet, och passerar bland annat Eriksberg, där hon en gång byggdes. Året var 1914, samma år som första världskrigets utbrott. Tänk om Bohusläns bänkar och bord kunde berätta om händelser och människor som passerat revy under alla dessa år.

Den 15 maj var det återigen dags för Byggmästareföreningen och YRGO:s årliga tripp. Inbjudna var medlemmar, förstaårselever samt deras handledare från olika byggföretag. Den rofyllda rundturen är en uppskattad tradition och vi var drygt 40 personer som tog chansen att få uppleva Göteborgs södra skärgård från däck.

Liksom tidigare år hade vi tur med vädret, denna vackra och sköna majkväll - enligt uppgift, från personalen, den bästa turen hittills i år. Ingen blåst, lite solsken och även om luften var lite kylslagen så var det varm och gemytligt inne.

När vi tuffat ut en bit i hamninloppet och passerat Älvsborgsbron var det dags att sätta sig till bords. En läcker salladsbuffé var uppdukad och till det serverades svalkande dryck.

Ljudnivån ökade efter hand, inte bara från maskinrummet, erfarenheter utbyttes och nya kontakter knöts, precis som det ska vara!

Efter tre timmars intrycksgivande ångbåtsfärd angjorde Bohuslän åter Stenpiren och deltagarna kunde gå iland förhoppningsvis både avkopplade efter den stillsamma turen och inspirerade av de vackra vyerna samt de genomförda erfarenhetsutbytena.

Text: Christina Lööf