Sällskapsresan Expedition H22

Publicerat den 14 december 2022

De flesta städer med självaktning har någon form av slogan eller en devis som nyttjas i stadens propagandaarbete. En del är riktigt dåliga, andra är sämre. ”I love Hjo” är en av de bättre. Den vackra staden Helsingborg, på den skånska västkusten, och med en smittosam närhet till Danmark, närmare bestämt till Helsingör, har åtminstone sedan 1900-talets början benämnts som Sundets pärla. Det kan väl knappast sägas så mycket vackrare – Sundets pärla.

En byggaredelegation från Älvens kronjuvel, eller om man så vill ett vetgirigt gäng pärlfiskare från Göteborg, begav sig den 8-9 juni 2022 på studieresa till denna beryktade sydländska pärla och en tillfällig stadsutvecklingsutställning betitlad H22.

En del upplevelser i livet är svårsmälta medan andra händelser, exempelvis en längre resestrapats, måste få rikligt med tid att smälta in i sinnet. Det är delvis av den anledningen som det dröjt ända till nu innan studiebesöket på H22 blivit skriftligt dokumenterat. En annan anledning är att vår ordinarie reseskildrare inte var riktigt närvarande under resan.

Allt under ledning av Göteborgs Byggmästareförenings ordförande Stephan Woodbridge och dess vd Gabriella Lörnbo. Nu är tiden mogen att bjuda på en bildkavalkad med tillhörande kommentarer – håll till godo!

Prismahusets fasadbeklädnad gav göteborgarna hemlängtan till Hisingen och likheter med Radisson på Lindholmen. Det höga huset på bilden är för övrigt ett nytt hotell.

H22 hade fyra utställningsområden, varav Oceanhamnen var ett. Detta område har blivit ett populärt bostadsområde för många i åldern 67 år och äldre. Man har valt att lyssna extra mycket på denna åldersgrupp via något man kallar People’s walk, en promenadväg mellan parken Dockan och Redaregatan. Här hölls under H22 City Expo en ständig workshop där alla besökare kunde lämna in ett meddelande om jämlikhet till staden, för att sedan få det blästrat på en marksten. Stenarna ska sedan utgöra golvet till det framtida permanenta stråket som uppförs på expoområdet.

En arkitekt- och designtävling kring att bygga en jämlik stad hade utlysts av bland annat staden Helsingborg, OBOS och Lunds tekniska högskola. Tävlingen vanns av tre arkitektstuderande som kreerade en nästa tio meter hög cylinder av 4 000 returläskbackar. Måtte inte utställningen drabbas av en tromb …

På Djupet i Öresund via den marina parken, Oceanbassängen, var en lättöverskådlig och informativ separatutställning över djur- och naturlivet i Oceanhamnen. Ett smidigt sätt för besökaren att ta till sig kunskap om man helst vill undvika att dyka själv.

JM kommer att bygga bostäder på en konstgjord ö, Oceanön, vilket man marknadsförde på en skylt i hamnen.

Castellum har byggt United Spaces över hela Sverige, så även i Helsingborg, vilket invigdes just i juni 2022. Takets vyer bjöd en fantastisk utsikt.

Lekparken Djungelleken erbjöd upplevelser även för den yngre delen av publiken. Här erbjöds under expot ett djungeltema. Göteborgarna tog tillfället i akt att testa lekredskapen. Här fanns även rester kvar från det gamla varvet, exempelvis i form av en gammal kran och ett dockparti.

De kunskapshungrande göteborgarna räds inte den nya skruvade designade bron, Varvsbron, som besökarna kan beträda från tre olika väderstreck. Den propellerliknande gång- och cykelbron förbinder centrum och oceanhamnen. Den ritades av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll och började byggas i oktober 2018 och färdigställdes augusti 2021. Den 30 september invigdes bron officiellt. Bron, som väger cirka 550 ton och är cirka 220 meter lång, har två pyloner och bärs upp av spännkablar. Den är upplagd på sex stöd varav två är i hamnbassängen.

Med direkt närhet till kaj och hav byggs trevliga bostäder av hög kvalité och med spännande materialval.

Göteborgare fick även möjlighet att besöka bostäder från insidan. I det aktuella fallet är det Granitors flexibla lägenheter för att kombinera boende och representation.

Det helt nyinvigda hotellet var uppfört enligt framtidens förväntade miljötänkande och relaxavdelningen med sin utsikt över sundet var väldigt inbjudande. Den snygga badkarsbilden är hämtad från en hotellets sviter, men var lugn, alla rum erbjuder tvagningsmöjligheter.

Sammanfattning efter denna studieresa är att vi nu är många som bättre förstår uttrycket Sundets pärla.

Text: Gabriella Lörnbo och Lars O Carlsson
Foto: Stefan Hollertz