Oktoberfest i september …

Publicerat den 20 september 2018

Beethoven, Goethe och Porsche i all ära, men nog är en varm välkryddad bratwurst och en kall Löwenbräu några av tyskarnas absolut starkaste gåvor till mänskligheten.

Torsdagen den 13 september 2018 klockan 17.00, det vill säga ordentligt efter ordinarie kontorstid, öppnades portarna till Byggarnas Hus och denna del av Lilla London förvandlades till Kleines München. I den precis nyrenoverade hallen välkomnades alla gäster av byggmästareföreningens Christina Lööf, klädd i en underbart vacker tyrolerklänning, en dirndl, samt byggindustrins Jeanette Almvång, som var i hatten, typ tyrolermodell i ullfilt.

Från matsalen i källarplan hördes klassisk och stämningshöjande tysk oktoberfestivalsmusik. Tack och lov skulle det visa sig att dessa toner frambringades med hjälp av så kallade diskjockeys och modern teknik. Skönt! Det skulle bli både trångt och kanske lite väl bullrigt med en fysiskt närvarande bleckblåsorkester. Tänk vad en gäng lungstarka och spelglada bayerska musiker med bastuba, trombon, trumpet och andra välklingande instrument hade kunnat åstadkomma …

Om nu, mot förmodan, inte musiken avslöjade var festen höll hus, så var vägen ned till matsalen snitslad med typiska blåvita oktoberfestband. Vi är många i denna stad som tycker att dessa blåvita band är både vackra och extra familjära, även om det varit lite bleka i färgen under 2018, men det kommer självfallet fler säsonger …

Väl framme i den av gulaschsoppan väldoftande matsalen välkomnades alla gäster av Sveriges Byggindustrier Västs ordförande Jörgen Johansson och dess regionchef Anna Lönn Lundbäck samt Göteborgs Byggmästareförenings ordförande Stephan Woodbridge och dess vd Christina Lööf.

Därefter följde mingel, gemyt samt näringsintag, och på den sista punkten krävdes karaktär och självdisciplin för att inte falla in i ångerfullt frosseri.

Buffébordet var rikligt och lockande. En välfylld gulaschsoppa, ty gulasch, denna ungerska nationalrätt, kan avnjutas både som gryta och soppa, smakade mycket bra och kombinationen med pretzel, den vackra kompakta kringlan, var allt annat än fel.

För den som önskade sätta tänderna i kött, fanns både kycklingklubbor, kryddade knackwurst, fyllda käsekrainer samt bratwurst Thüringer och till detta fungerade den välbalanserade potatissalladen alldeles utmärkt.

Men vän av ordning, i vår analytiska läsekrets, kanske funderar på om inte all denna underbara mat ändå kunde frambringa en viss torrhet i munhålan. Jo, men det fanns botemedel mot allt för stora torrhetsbesvär. Bland olika alternativ noterades Hofbräu Oktoberfestbier och/eller Löwenbräu Oktoberfestbier, men självfallet skulle vanligt kranvatten säkerligen ha fungerat nästan lika bra.

Till kaffet, då flera av oss redan ätit tillräckligt, var det dock riktigt gott med wiener äpple och vaniljsås …

Men varför bjuda till detta medlemsmingel? Jo, efter en lång ledighet kan det vara trevligt att träffa både gamla och nya vänner. Gamla bekanta kan utväxla erfarenheter från den rekordtorra sommaren, medan andra personer kan binda nya band till sitt nätverk.

Men varför en oktoberfest i september? Det är faktiskt så det går till i München. Vårt byggarmingel pågick från klockan 17.00 till klockan 19.00, medan de traditionella oktoberfesterna inleds i slutet av september månad varje år, i bayerska München, och sedan pågår de faktiskt lite längre än två timmar. De fortsätter nämligen en bit in i oktober månad. Totalt handlar det om sexton dagar!

Denna tradition startade för övrigt redan år 1810 i samband med ett prins- och prinsessbröllop. Kvinnorna bär, precis som Christina Lööf, en dirndl, medan männen traditionellt bär lederhosen. Dock saknade denna kväll samtliga de närvarande herrarna, i Byggarnas Hus, lederhosen, men tack och lov hade de trots allt andra byxor.

Några kompletterande fakta om festligheterna i München, hämtade från Wikipedia:

  • Theresenwiese är 42 hektar Själva festområdet upptar 31 hektar.
  • År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter av 6,2 miljoner besökare.
  • Under festen arbetar totalt 12 000 personer.
  • Oktoberfest omsätter omkring 9 miljarder kronor årligen.
  • Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
  • Det finns 1 800 toaletter och pissoarer på området.

Tack för ett trevligt medlemsmingel och ha en god fortsättning på september månad, långt in i oktober!

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Jeanette Almvång, Janet Larsson och Lars O. Carlsson