Ljus i mörker …

Publicerat den 14 december 2017

November är inte min favoritmånad. Den känns lång, mörk och dyster. Men, när vi väl passerat första advent känns plötsligt allt så mycket lättare igen. Det är så härligt att se alla adventsljusstakar och all stämningsfull julbelysning. Det livar upp nu när det är som mörkast.

Att träffa unga och engagerade studenter livar också upp. Kvällen den 29 november hade Byggmästareföreningen och Sveriges Byggindustrier sitt årliga studentmingel. Det var stort intresse både från studenter och medlemsföretag att mingla och knyta nya kontakter. Byggarnas Hus fylldes med aktiviteter, mat och prat, precis som det ska vara! Du kan läsa mer om detta på hemsidan.

De ungdomar som närmar sig examen kommer ut till ett väldigt gynnsamt konjunkturläge. Alla aktörer i samhällsbyggnadssektorn söker personal. Det gäller exempelvis kommuner, konsulter och byggföretag som alla vill locka till sig framtidens talanger. Det märktes tydligt på Chalmers arbetsmarknadsmässa VARM som slog rekord i antalet utställande företag. Byggmästareföreningen var självfallet på plats och sponsrade bland annat studentloungen. Där kunde vi marknadsföra vårt stipendium Byggmästaren som premierar bra examensarbeten.

Att få tätare kontakt med företag är något som efterfrågas av universitet och högskola. Jag hör ofta från våra medlemsföretag att praktik på byggarbetsplats är en ovärderlig erfarenhet. Tyvärr är det dock svårt att få ett sommarjobb på ett bygge utan rätt kontakter. Via CMB:s utbildningsutskott sker olika initiativ för att ge studenterna inblick i arbetslivets villkor samt ökad förståelse för vad som är viktigt inom företagen. Det kan exempelvis handla om mentorsprogram och initiativet ”Skugga en projektledare”. Initiativen är också ett sätt att ge utländska studenter ett nätverk och kan därmed bidra till att de förhoppningsvis stannar i Göteborg efter avslutad utbildning. För vi behöver alla goda och tillgängliga krafter som finns om vi ska klara av att genomföra alla de byggprojekt som planeras inom vår region.

Det är inte bara i vår region som det går för högtryck. I september besökte en grupp från GBF bo- och samhällsexpo Vallastaden i Linköping. Det var ett lyckat studiebesök och förutom en presentation av tankar och arbetssätt vid planering av den nya stadsdelen fanns gott om tid att vandra runt och titta på de olika husen. Gruppen övernattade i Norrköping som liksom Göteborg ska utveckla sitt hamnområde med en mängd nya bostäder. På hemvägen fick vi möjlighet att besöka Strandängen i Jönköping där en helt ny stadsdel växer fram.

Nu är det inte många dagar fram till julafton och jag vill önska er alla en avkopplande och fröjdefull helg. Från mitt perspektiv har 2017 varit ett mycket bra och givande år och jag ser fram emot 2018 då vår förening firar 125-årsjubileum! Mer om detta kommer på hemsidan, håll utkik efter det.

Och redan den 21 december är det vintersolståndet, då vänder det – på riktigt – och blir ljusare igen!

God Jul och Gott Nytt År

Christina