Koppla ur och koppla av

Publicerat den 21 juni 2017

Byggbranschen upplever just nu en högkonjunktur utan dess like. Och byggboomen tycks hålla i sig ännu en tid. Det handlar om nya bostäder och moderniserad infrastruktur, men samtidigt är behovet inom renovering och underhåll fortsatt väldigt stort. Visst är det härligt med fulla orderböcker, men inget gott utan att det har något ont med sig ... Högt tryck kan resultera i problem när det gäller att få såväl material som hantverkare i rätt tid. Många vittnar också om svårigheter när det handlar om att rekrytera nya medarbetare.

I juni månad är det på många håll extra jäktigt på kontoren. Det är mycket som skall hinnas med innan lokalerna töms på folk inför semestern. Möten skall bokas, protokoll skall skrivas, handlingsplaner åtgärdas och flera företag försöker också hinna med en liten sommarfest eller kontorslunch för kunder och/eller personal. Puh – Det är mycket nu!

Efter våren

Efter vårens intensiva arbete är det självfallet extra viktigt med en längre sammanhållen ledighet. Semestern är tänkt som en välbehövlig och viktig period för återhämtning och rekreation. En del människor lyckas bra med detta, men inte alla. Några - Du känner säkert flera - har svårt att stanna upp och bara njuta av nuet? De är ständigt uppkopplade med mobil och surfplatta. Aviseringar och nyhetsflashar plingar oavbrutet och stör koltrastens försök till vacker och ljuvlig lunchmusik. All sorts information bara sköljer över oss – oavsett lokalisering.

Den tekniska utvecklingen är fantastisk, men den bör inte överkonsumeras. Den skall vara ett verktyg som avlastar och inte en börda som belastar – och detta gäller särskilt då vi är lediga. I äldre tider fanns inte dessa hjälpverktyg och säkerligen hade man minst lika mycket att göra – men det tycks som om stress och utbrändhet är delvis nya fenomen.

Stress och psykisk ohälsa var för övrigt rubriken på ett intressant seminarium som hölls hos Byggmästareföreningen den 15 juni. De närvarande blev säkerligen skrämda då de fick veta att nästan varannan medarbetare inom byggbranschen upplever sig stressad. Detta är ännu en anledning att välkomna sommaren och semestern.

Under sommaren

Sommaren har dock flera ansikten. För oss som bor i kalla och mörka nord får vi förhoppningsvis möta ljus och värme även på hemmaplan, men för många finns det också en hel del måsten som skall hinnas med: fixa hemmet och båten, träffa goda vänner, besöka släkten, umgås med familjen, grilla, sola, bada, göra utflykter eller åka utomlands. Försök att prioritera och glöm inte att finna lustfulla oaser … Våga koppla ur tekniken och att koppla av från alla måsten.

Framåt hösten

Den 21-22 september arrangerar Byggmästareföreningen en studieresa till bo- och samhällsexpo i Linköping. I Vallastaden har på kort tid byggts 1 000 nya bostäder enligt en ny samverkansmodell under temat ”Människan bygger staden”. Mer information och anmälan finns på vår hemsida.

Göteborgs Byggmästareförening genomför bland annat frukostmöten, seminarier, studiebesök, resor och så vidare. Detta är unika tillfällen att slå två flugor i samma smäll – att förena nytta med nöje – det vill säga att både få nya kunskaper samt nya bekanta. I vårt nätverksarbete är självfallet ”Byggarnas hus”, på Ekmansgatan 1, en oerhörd tillgång. Vår fastighet är en unik plattform för möten mellan företag, skolor och studenter.

Den 24 augusti bjuder Göteborgs Byggmästareförening och Sveriges Byggindustrier in till sommarmingel på Ekmansgatan så boka in det datumet redan nu. Då får Du också möjlighet att berätta vad Du gjort under semestern och om Du lyckats koppla ur och kopplat av …

Jag önskar er alla en riktigt skön och avkopplande semester samt håller tummarna för att var och en av er får just ert personliga önskeväder … under sommarens samtliga dagar!

Hälsningar,
Christina Lööf
Vd Göteborgs Byggmästareförening