Jubileumsår med dunder och brak

Publicerat den 17 december 2018

Tiden rusar och vi kan snart lägga år 2018 i minnenas arkiv. Redan nu bokas möten in för nästa års planering och precis som vanligt kan det vara ett svårlöst pussel att hitta en tid som passar alla deltagare.

Alla möten är kanske inte alltid så effektiva och nödvändiga men i vår uppkopplade och digitala tid är det oerhört viktigt med det personliga mötet. Där har Byggmästareföreningen en tydlig roll att spela, då vi är en central plattform för just möten och erfarenhetsutbyte. Vi har också en fantastisk mötesplats i vår egen fastighet på Ekmansgatan där vi arrangerar exempelvis seminarier och mingel.

Den 8 november minglade föreningens förtroendevalda, medlemmar och nära samarbetsparter på Ekmansgatan inför en festlig 125-årsjubileumsmiddag på Elite Park Avenue. Gästerna gick i fackeltåg och på Götaplatsen bjöds det på en överraskning i form av ett sprakande fyrverkeri. Efter en välsmakande middag och underhållning fick gästerna en gåva i form av en jubileumsbok skriven av Lars O. Carlsson. Bokens olika kapitel beskriver föreningens alla ordförande från starten 1893 och byggandet i Göteborg under samma tid, texterna finns även att studera på GBF:s hemsida.

När man firar ett jubileum är det naturligt att reflektera både framåt och bakåt i tiden. Flera av årets middagsgäster fanns även med på gästlistan då föreningen firade 100-årsjubileum den 5 november 1993. Det kalaset hölls även det på Park Avenue och firandet inleddes med en mottagning på Ekmansgatan.

Även då gav GBF ut en bok och den beskrev föreningens historia och skildrade byggandets utveckling. I bokens förord skrev föreningens dåvarande ordförande Hans Kjellberg några väldigt kloka ord om att trots den djupa lågkonjunktur som rådde i början av 90-talet så fanns anledning att se positivt på framtiden:

Byggandet är nämligen en av mänsklighetens mest grundläggande verksamheter och byggbranschen har även tidigare drabbats av svåra kriser. Våra föregångare har dock inte låtit sig nedslås utan i sann entreprenörsanda anpassat sig till förändrade villkor ...

Och visst vände det uppåt igen efter 1990-talskrisen fram till finanskrisen 2007-2008 då vi åter fick ett hack i kurvan. Ibland säger man att vår bransch är konservativ men mycket har förändrats under de senaste 25 åren. Våra medlemmar har stort fokus på kvalitet, arbetsmiljö, säkerhet och hälsa. Vi hittar nya samarbetsformer och verktyg för att effektivisera byggprocessen, även om det finns mycket mer att göra inom dessa områden. Vi pratar inte längre bara om energieffektivitet och avfallshantering utan om ett hållbart samhälles alla aspekter. Nya generationer kommer in i branschen och sätter sitt avtryck på företagens strategier och kräver att vi tar ett större ansvar för klimatet.

Så det finns goda förhoppningar för byggandet de kommande 25 åren, vilket därmed skulle kunna resultera i ett praktfullt 150-årsfirande år 2043.

Men det är ju som sagt många år till dess, så först vill jag önska er alla och era familjer:

God Jul och Gott Nytt År!

Christina Lööf