Jodå, lösningen heter Judo

Publicerat den 6 mars 2023

Torsdagen den 2 mars 2023 fick Göteborgs Byggmästareförenings medlemmar, med hjälp av Annika Krus, IK Västra Mölndal (IKVM), lära sig att Judo är allt annat än kast.

Judo är väl egentligen den bästa form av självförsvar, att man får lära sig hur man skall falla om man snubblar på en liten tuva eller gipsskiva. Det kanske till och med i framtiden blir en obligatorisk fråga vid en anställningsintervju – Kan du ramla snyggt och rätt? Svaret blir då: Ja, rätt snyggt och självfallet även skademinimerande.

Fall i vardag och på arbetsplats leder ofta till skador, sjukhusbesök och stora kostnader. Årligen faller cirka 270 000 personer och många tvingas uppsöka sjukhus. Runt 70 000 personer av dessa måste läggas in för sluten sjukhusvård – en siffra som faktiskt har fördubblats(!) på 16 år. Det är till och med så olyckligt att 1 600 personer årligen dör som ett resultat av just en fallolycka. Fallolyckorna blir också en typ av falluckor, ty de kostar årligen 25 miljarder kronor bara i olika sjukvårdskostnader.

För sju år sedan införde den dåvarande regeringen en 0-vision – ingen skulle behöva dö på jobbet.

För att minska såväl skador som kostnader påbörjade Svenskt Näringslivs försäkringsbolag AFA och Svenska Judoförbundet år 2018 ett unikt projekt Judo4Balance, där ett av de centrala målen är att integrera fallkompetensen i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att minska fall och fallskador. Deltagarna får bland annat, enligt en klassisk Judo-modell, lära sig rätt fallteknik. Man menar att rätt fallkompetens ger ökad trygghet. Man erbjuder exempelvis arbetsplatser att på sin adress eller hos närmaste judoklubb under ett antal träffar få möjlighet att träna in rätt fallteknik. Judo4Balance har även motsvarande falltekniksträningar för såväl unga som äldre. Bra för pensionär med bräckligt skelett och benskörhet.

Frågan är om man får skoja om något så allvarligt som olyckor, vi gör ett blygsamt försök:

En byggarbetsplats på vintern kan nära nog bli en skådeplats för en brittisk deckare, ty när kylan kommer och allt blir glatt ja, då kan det bli ett fall för Frost.

Nollvisioner på arbetsplatsen gäller självfallet även alkohol, men om så inte gällde kan noteras att spritpåverkade som ramlar inte skadar sig lika ofta, ty en berusad kropp faller mera avslappnat. Dock är fallteknikträning, balansträning och kroppsmedvetenhet betydligt bättre än alkoholintag. Det bör påpekas att en person som tränat fallteknik också minskar sin fallrädsla. Denna typ av träning är helt klart hjälp till självhjälp!

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz
Film: Judo4Balance