Historisk drake sätter färg på nytt höjdarhotell

Publicerat den 15 juni 2023

Onsdagen den 8 juni 2023 fick Göteborg Byggmästareförenings medlemmar en guidad rundtur i nya hotell Draken vid Järntorget. Ciceron och allvetare kring projektet var Niklas Lager, entreprenadingenjör, vid K21 Entreprenad AB.

Niklas var nog inte med i april 2006 när Streaplers som sista dansband från scenen bjöd upp till dans på dansrestaurangen Vågen vid Järntorget. Vågen hade etablerats redan 1956. Själva Folket Hus hade uppförts och stod klart redan vid årsskiftet 1948-1949.

År 1956 kompletterades Folkets Hus med en husdel i öster som kom att inrymma bland annat Vågen, men även den ikoniska biografen Draken. Biografen kom att bjuda på Göteborgs största filmduk, hela 12,6 meter bred. Ursprungligen hade biografen 742 blå sittplatser, vilket 1999 ändrades till 713 röda dito.

Det var år 2019 som det började ljuda rytmiskt vid Järntorget, då spont slogs ner i backen vid Folkets Hus. Här skulle Petter Stordalen och Erik Selin förenas i ett stort byggprojekt och skapandet av Drakhuset, med bland annat Clarion Hotel Draken. Det är många beslut och övervägande att ta ställning till när man reser ett 104 meter nöjes- och kulturetablissemang i centrala Göteborg. Detta blir, enligt uppgift, stadens högsta hotell, när det öppnar i oktober 2023. År 2021, under resans gång, beslutades också om att erbjuda hotellgäster och allmänheten möjlighet till spaupplevelser.

Det är många minnen och händelser som redan sitter i väggarna, av bland annat den anledningen har många väggar sparats till framtida generationer, exempelvis har den stora ljudabsorberande tegelväggen i Vågens gamla danslokal sparats och biografen Draken är bevarad utan förändring. Biografen Draken och Göteborgs Filmfestival kommer att leva vidare, och just festivalen har faktiskt kunnat genomföras även under dessa år då byggandet pågått. En hel del av biografen Draken genomsyrar också mycket av den nybyggda delen av huset och torget, exempelvis den invändiga färgsättningen. Den drakblodsröda färgen från foajen på biografen återkommer samt färger från ridån på flera ställen i byggnaden och i varje hotellrum återfinns en röd biostol. Film är för övrigt temat för inredningsdetaljer i hotellrummen, bland annat med porträtt på skådespelare.

Den gamla danslokalen i Vågen, med den redan nämnda tegelväggen, blir nu en utmärkt frukostmatsal för 280 personer.

Det finns fler restauranger i huset, exempelvis en fransk bistro på våning 33 med en vidunderlig utsikt för 170 sittande gäster. På våning 34 finns en cocktailbar med tillhörande uteservering, med en minst lika förtjusande utsikt – över staden Göteborg.

Husets tredje våning är en konferensvåning och där finns också en liten biograf för 16 personer.

I gatuplanet i nord mot Esperantoplatsen finns Heurlins Bistro, till minne av skräddarmästaren och socialdemokraten Carl Martin Heurlin. Här kan man, enligt Niklas Lager, njuta av bubbel, bakelse och bärs. I sanningens namn kanske inte utsikten är densamma som i cocktailbaren – men man slinker nog lättare in från gatan efter jobbet.

Det är lätt att påstå att detta redan från början är ett höjdarhotell!

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz