Hållbarhet är ordet på allas läppar …

Publicerat den 17 juni 2019

Någonting har hänt under det senaste året, alla pratar om hållbarhet! Men vi kan lägga in så många olika aspekter i ordet, då det tycks vara ett väldigt brett begrepp.

De flesta tänker nog först och främst på klimatet och vad som händer när medeltemperaturen i världen ökar. Förra sommarens värme, torka och bränder bidrog till ökad medvetenhet, men kanske också till ökad oro. Inom vårt område har över 100 företag och organisationer redan anslutit sig till ”Färdplan för en fossilfri konkurrenskraft – bygg- och anläggningssektor 2045” och implementeringen leds av Sveriges Byggindustrier.

Byggbranschen är relativt duktig på att sortera sitt avfall, vilket också ger en ekonomisk vinning. Vi är sämre på att jobba cirkulärt, att återbruka och återvinna material, vilket var tema för ett av föreningens seminarier under våren. Initiativ finns även inom vår bransch, men det är ännu i blygsam skala.

Den ekonomiska hållbarheten är högst påtaglig för ett byggprojekt. Att hitta bra inköp och smarta lösningar tillhör byggchefens vardag. Att ha rätt resurser i rätt tid är A och O. Detta kan dock försvåra innovationsviljan inom branschen, ty istället för att testa nya produkter och lösningar är det tryggare att göra som man alltid har gjort.

En bra arbetsmiljö, schyssta villkor och bra ledarskap är viktiga beståndsdelar inom social hållbarhet. Många vill också göra gott för samhället och andra människor. Om vi själva inte driver på så kommer säkerligen våra ungdomar att göra detta, det finns nämligen ett stort engagemang hos de studenter som nu kommer in på arbetsmarknaden. De vill göra skillnad, de vill känna stolthet för sin arbetsgivare och många är genuint oroliga för vår planets framtid. Där handlar det inte om läpparnas bekännelse, nej där handlar det om vilja och övertygelse kring exempelvis hållbarhet.

Om vi ska kunna leva upp till omgivningens förväntningar så måste vi själva fylla på våra energidepåer. Alla delar av arbetslivet har ett högt tempo och det är svårt att hinna med allt som ska göras. Att få ett avbrott från ekorrhjulet är otroligt viktigt och att få tid för familj och vänner. Därför önskar jag alla en skön och avkopplande sommarsemester!

Hälsningar,
Christina