Hållbar examen

Publicerat den 17 juni 2016

Fredagen den 10 juni var det både högtidligt och festligt när Byggingenjörsprogrammet vid Folkuniversitetet i Alingsås hade sin avslutningsexamen.

Det var 14 yh-elever som efter två års studier nu fått papper på att de är specialister på energieffektivt och hållbart byggande. Eleverna hade från början vitt skilda bakgrunder och erfarenheter. Några hade tidigare arbetat på byggprojekt, medan andra totalt saknade erfarenhet från byggsektorn – men de hade fastnat för utbildningens särskilda inriktning mot hållbarhet.

Utbildningsledare Anita Dahlberg gjorde under avslutningsceremonin en tillbakablick från dagen då gruppen samlades för första gången för att påbörja sin utbildning. Mycket har hänt under utbildningstiden och eleverna har också gjort 21 veckors praktik på sina LIA-företag. De flesta i gruppen har redan fått jobb eller varit på anställningsintervju så det märks att deras kompetens är eftertraktad av branschen – och som Anita poängterade – utbildningen är genomförd, men nu startar nästa steg i lärandeprocessen!

Därefter var det min tur att överraska genom att dela ut två stipendier på 5 000 kronor vardera. Det var första gången stipendiet delades ut i Alingsås så eleverna visste inte vad som väntade. Det har varit ett tufft uppdrag för skolpersonalen att välja ut de två stipendiater som skulle premieras. Urvalskriterierna som skulle bedömas var goda studieresultat samt gott kamratskap. De två lyckliga, men också överraskade, vinnarna var André Martinsson och Sandra Baffour. Stort grattis till er båda!!!

Jag informerade dessutom om föreningens historia och verksamhet samt berättade att det är viktigt för föreningen att synas i exempelvis Alingsås och Borås då vårt upptagningsområde inte bara är Göteborg utan även södra Älvsborg och Kungsbacka.

Det är inte utan att man blir lite avundsjuk på eleverna som genomfört en 2-årig utbildning och nu har alla möjligheter framför sig! Det är brist på byggare och branschen skriker efter ännu fler kunniga medarbetare.

Vi riktar ett grattis och en lyckönskan till dessa nyexaminerade byggare så kanske vi snart får se dem i något av våra medlemsföretag!

Christina Lööf