Frukostseminarium om robotar i byggprocessen

Publicerat den 12 maj 2023

Onsdagen den 10 maj 2023 fick Göteborgs Byggmästareförenings medlemmar möjlighet att bekanta sig lite mer med robotar och framtidens byggteknik.

Syftet med seminariet var att ge deltagarna en djupare förståelse kring robotteknikens möjligheter, men också dess hinder. Frukosten skulle dessutom stimulera deltagarna att identifiera processer inom det egna bolaget som skulle kunna förbättras med hjälp av robotar.

Frukostdeltagarna, som faktiskt själva tuggade sina smörgåsar, fick lära sig lite basics, exempelvis att en robot är en programmerbar maskin som på ett mer eller mindre intelligent sätt kan utföra uppgifter.

Det mest optimala är när robotar kan ersätta människor vid farliga och tråkiga arbetsmoment. Roliga arbetsuppgifter vill man ju gärna ha kvar och helst inte dela med sig av till robotar.

Robotar nyttjas inte bara i byggprocessen utan har också kunnat underlätta arbetet för byggnadsinspektionen, vilket sparat både tid och pengar.

Det finns många goda exempel på användbara inspektionsverktyg, exempelvis laseravståndsmätare, infraröd termometer, ljudnivåmätare, infraröd kamera, beröringsfri spänningsmätare samt annan utrustning som 3d-skanner och så vidare.

Philip Justinus Berlin, grundare av Northsence, delade med sig av olika exempel på redan existerande robottyper inom byggprocessen, exempelvis drönare med kamera, fyrbenta Quadruped, stabila Cobot samt lite mer märkliga Humaniod som på ett nästa omänskligt sätt ska efterlikna en människa.

Frukostdeltagarna fick också delta i en workshop vars syfte var att fundera ut nya användningsområden för robotar i byggprocessen. Bland kreativa och önskvärda robotar kan nämnas en robot för våt- och torrdammsugning samt en robot som kan avlasta pålningsarbetet.

Dessa robotar är säkert snart en verklighet och kommer finnas med på varje nytänkande byggares julklappslista. Efter seminariet är det inte utan man funderar på var dessa maskiner hamnar i RUT- och ROT-debatten.

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz