Fixat och nästan klart

Publicerat den 16 oktober 2023

Evert Taube sjöng att västergöken var en bästergök och att norrgöken var en torr och tråkig gök, medan södergöken var en dödergök. Frågan är om nationalguiden från Vinga någonsin hört talas om Takgöken?

Takgöken har numera två betydelser – en äldre körriktningsvisare på bilar samt ett spännande bostadsprojekt i Sandarna. Tisdagen den 3 oktober 2023 träffades ett tjog medlemmar ur Göteborgs Byggmästareförenings tappra skara i korsningen Karl Johansgatan och Guldkällegatan för att få möjlighet att besöka just nämnda bostadsprojekt som uppförs av arkitekt- och byggmästareföretaget F O Peterson.

Tre vise män från FOP tog emot vid byggarbetsplatsen – vd Jonas Steen, platschef Jesper Jonasson samt projektledare Anton Svensson, den sistnämnde fungerade också som beställarrepresentant och ombud för bostadsrättsföreningen.

Jonas Steen berättade lite om bakgrunden till projektet. Det var HSB och Balder som köpte den gamla Fix-fabriken och därefter detaljplanerades området i tio kvarter.

Studiebesöksdeltagarna delades upp i två patruller som fördelades på Jesper respektive Anton för en rundvandring från källare och gatuplan till översta våningen och vindskupor. Utsikten var både bedårande – Hisingen – samt romantisk – takåsarna i Majorna.

F O Peterson har en gedigen historia i området. De har byggt det mesta åt den gamla Fix-fabriken, men även en del åt Carnegie samt åt Spårvägen, exempelvis Majornas spårvagnshallar. Nu skrivs det historia på nytt. F O Peterson är tillbaka i Majorna och denna gång för att bygga ett helt nytt kvarter, granne med platsen för den tidigare Fix-fabriken.

Men nu är det alltså bostäder som gäller, närmare bestämt 127 moderna bostadsrätter i varierande storlek från 1:or till 5:or – och det finns även etagelägenheter samt spännande och uppmärksammade stadsradhus. Här finns gemensamhetslokaler samt en hyrbar övernattningslägenhet – allt uppdelat på sju trapphus. F O Peterson satte spaden i backen i mars 2022 och i december 2023 är det dags för första inflyttningen och hela området beräknas vara klart 2026.

I dag är 90 av 127 enheter sålda och det finns fortfarande möjlighet att komma över några av de unika stadsradhusen i bottenplanet. Det finns variation i fasadmaterial och utformning – både i höjd och vinklar. Det finns en upphöjd innergård och under denna gemensamma gård finns ett parkeringshus, med ett begränsat antal p-platser, där de som äger en fyra eller femma har förtur.

Just Takgöken är ett väl utvalt och historiskt förankrat namn, lånat från Fix-fabrikens uppmärksammade körriktningsvisare som placerades på bilens tak. Spännande historia är naturligtvis värd att bevara på detta sätt. Från Takgöken är det nära till det mesta – älven och kajerna, Slottsskogen samt restauranger och nöjen i Majorna.

Text: Lars O. Carlsson
Bild: Stefan Hollertz