En studieresa att minnas

Publicerat den 1 december 2015

Studieresa till Stockholm

Utsikten från taket på Stockholms högsta bostadshus, inblicken i Skanskas största projekt någonsin och ett generöst umgänge med vännerna inom Stockholms Byggmästareförening kan bara summeras på ett sätt – studieresan till Stockholm den 26-27 november 2015 blev en succé!

Under ledning av Christina Lööf samlades ett antal förväntansfulla medlemmar på Centralstation i Göteborg för tågresa till Stockholm. På programmet fanns tre centrala huvudpunkter i form av två studiebesök samt en kväll i samkväm med Stockholms Byggmästareförening. Den senare var en efteranmäld bonusaktivitet på initiativ av generösa SBF.

Kista Torn

Det första studiebesöket genomfördes torsdagen den 26 november. Med hjälp av den effektiva tunnelbanan tog vi oss ut till den svenska high tech-industrins Mecka, nämligen Kista. Där bygger JM just nu Stockholms högsta bostadshus, Kista Torn, samt den intilliggande något lägre fastigheten K2. 

Benny Svärd

Vår värd för detta studiebesök var Benny Svärd, projektledare för Kista Torn. Han gav historiken bakom projektet som startade som en markanvisningstävling redan 2001, men det dröjde till 2010 innan projektet började få fart. Då genomfördes en provförsäljning av ett tänkt 32-våningshus. Intresset blev så stort att våningsantalet utökades till 40 våningar – fem våningar garage/teknik, 34 våningar med bostadsrätter samt en takvåning med gemensamhetslokaler så som exempelvis bastu samt en takterrass. 

GBF-medlemmarna fick denna kyliga novemberkväll möjlighet att åka utompåliggande bygghiss ända upp till takterrassen – en upplevelse på nästan tre minuter. Utsikten var imponerande och trots kvällsmörkret utkristalliserades också två andra höga skyskrapo i Kista, nämligen Kista Science Tower som med sina 32 våningar rymmer totalt 2 500 arbetsplatser samt det 120 meter höga hotellet Scandic Victoria Tower.

Kista Torn kommer att stå klart sommaren 2016 och fastigheten kommer då att innehålla 266 lägenheter om två till fyra rum och kök. Den minsta lägenheten är 51 kvm, medan den största fyran är 115 kvm. Alla lägenheter är bostadsrätter med inglasad balkong, så kallad loggia på 3-5 kvm. Till detta antal lägenheter skall även läggas K2:s 96 lägenheter – alltså totalt 362 nya lägenheter. Jo, visst – alla 362 enheterna är sålda sedan lång tid tillbaka.

Bland många utmaningar så som exempelvis en trång byggarbetsplats med stora krav på logistik samt ett extremt utvecklat sprinklersystem, eftersom inga brandbilar har så långa stegar, bör vi väl också nämna att huset måste kunna röra sig om det skulle blåsa riktigt ordentligt – ungefär 12 centimeters i rörlighet finns inplanerat, enligt vår ciceron!

En fantastisk middag

På kvällen var GBF:s resenärer inbjudna till Stockholms Byggmästareförenings kvartalsmöte, vilket inleddes med föredrag av biträdande finansborgarrådet och exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog. Han redogjorde för utmaningar, investeringar, bostadsbyggandet och höjda trängselavgifter. 

Därefter följde en välsmakande middag, med tillhörande underhållning i det gamla Hamburgerbryggeriets vackra bryggarsal. Stort tack till ordförande Marie Zimdahl, vd Elisabeth Martin samt övriga inom Stockholms BF som gjorde detta till en fantastiskt trevlig tillställning.

Nya Karolinska Solna (NKS)

Fredagen den 27 november var det dags för ännu ett spännande studiebesök. Ett projekt som beskrivs enligt följande; ”NKS är både SLL:s och Skanskas enskilt största projekt någonsin” är självfallet ett byggprojekt helt utöver det vanliga. Det är till och med svårt att förstå alla volym- och faktauppgifter – detta är en gigantisk satsning med en byggtid från 2010-2018 för att skapa 730 nya vårdplatser! En uppgift från maj 2013 talar om att det nya sjukhuset kommer innehålla 36 operationssalar, 8 strålningssalar, 168 mottagningsrum, forskningslaboratorium, undervisningsrum på en total verksamhetsarea på cirka 320 000 kvm. Det handlar om en byggkostnad på 14,5 miljarder kronor. 

NKS är upphandlat enligt OPS-modellen, vilket står för Offentlig-Privat Samverkan. Detta innebär att uppdragstagaren tar en stor del av risken relaterat till genomförandet.

Studieresa till Stockholm

När byggprojektet går på högtryck arbetar cirka 1 800 personer på byggområdet, men när det var som intensivast toppades antalet sysselsatta till cirka 2.200 personer. Etableringen är gigantisk – 480 bodar finns på plats. Till och med intresset för NKS imponerar – hittills har omkring 40 000 människor besökt projektets pedagogiskt genomtänkta showroom som finns i nära anslutning till byggområdet.

När vår värd för studiebesöket, Oscar Mannerström, kommunikatör för projektet, redogör för detta megabygge slås man över att detta är ett nybyggt sjukhus som verkligen satt patienten i centrum. Ett exempel på det synsättet är att alla patientrum är enkelrum. Alla enkelrum har egen toalett, genomtänkt nattbelysning, smart placerade ledstänger, specialhandfat på rummet, dörrhandtagen till rummen har specialutvecklats för det nybyggda sjukhuset och så vidare. 

Intensivrummen har alla gas- och installationer, uttag och anslutningar hängande från taket för att underlätta städning. Varuintag, smuts- och skräpdistribution med mera sker via slussliknande dörrar till och från korridoren. Operationsrummen är anpassade för modern kandidatutbildning via videoinspelning – ja, detta är ett sjukhusbygge där inget skapats av slumpen och där det exempelvis skapats förutsättningar för att minska smittspridning. 

Två ledord för bygget är flexibilitet och logistik. Husen är anpassade för att kunna förändras över tid och transportväggar samt patientförflyttningar är noga genomtänkta. Här är det varutransporter som sker i kulvertar, med hjälp med robotar, medan patienttransporterna har förkortats avsevärt för att effektivisera och säkerställa vården – med andra ord körs inga sjukhussängar långt ner i källargångar. 

Som en delvis kuriositet kan vi nämna att en av huskropparna får två helikopterplattor på taket vilket faktiskt klassar Nya Karolinska Solna till en flygplats!

I direkt anslutning till det stora sjukhusbygget pågår uppförandet av den nya stadsdelen Hagastaden. Detta är en investering på cirka 50 miljarder kronor och enligt Stockholms tidigare finansborgarråd Sten Nordin ”den största investeringen i Sverige någonsin”. Hur det än är med detta så tycks det finnas anledning till nya studiebesök i Stockholm även i framtiden.   

Lars O. Carlsson