En matnyttig frukost fylld med kapitel, regler och paragrafer

Publicerat den 24 mars 2025

I sanningens namn kändes frukostmötet den 20 mars som ett något annorlunda men mycket viktigt väckelsemöte inom byggbranschen. Mötet var ett samarrangemang mellan GBF och Byggbranschens utbildningscenter (BUC).

Dagens föreläsare var Lars-Erik Jonasson, utbildare inom arbetsmiljö och säkerhet på Byggbranschens utbildningscenter.

Gabriella Lörnbro och Josefin Nyman hälsade oss alla, cirka 40 deltagare, varmt välkomna medan frukostens huvudtalare, Lars-Erik Jonasson, utbildare inom arbetsmiljö och säkerhet i byggbranschen på BUC, stod för dagens gedigna kunskapsförmedling. Lite osäkert beträffande fördelningen i rummet när det gällde byggherrar, Bas-P:are och Bas-U:are …

Dagens text har vi hämtat från Arbetsmiljöverkets webbplats. Där läser vi om allmänna bestämmelser ur första kapitlet och redan i första paragrafen får vi veta varför föreskrifterna finns. Föreskrifterna finns för att förebygga ohälsa eller olyckor som kan orsakas av buller, vibrationer, fall, ras, hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar, kemiska riskkällor, smitta, artificiell optisk strålning samt elektromagnetiska fält.

Men låt oss ta det hela från början …

Arbetsmiljöverket (AV), som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet, är i Sverige ansvarig förvaltningsmyndighet för arbetsmiljö- och arbetstidsfrågor, med undantag för frågor som rör fartygsarbete. AV får absolut inte förväxlas AW – det förstnämnda, AV, handlar om att ha det tryggt och säkert på arbetet, medan det andra, AW, handlar mer om att ha det trevligt efter jobbet.

Arbetsmiljöverket har regeringens uppdrag att se till att arbetsgivare tillsammans med sina anställda bedriver ett aktivt arbetsmiljöarbete så att ingen skadas eller blir sjuk till följd av förhållandena i arbetet. Arbetsmiljölagstiftningen reglerar arbetsgivarens ansvar och rätten för de anställda att delta i utformning och uppläggning av arbetet.

Med stöd av arbetsmiljölagen och till viss del även arbetstidslagen meddelar Arbetsmiljöverket juridiskt bindande föreskrifter, som samlas i verkets författningssamling.

Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS) består av föreskrifter och allmänna råd. De är försedda med ett årtal och ett nummer, till exempel AFS 2023:1. Dessa har nu genomgått en övergripande omstrukturering, som ska göra det lättare att hitta rätt. Den nya strukturen, sjösatt den 1 januari 2025, finns tydligt och lättöverskådligt beskriven på redan nämnda webbsida (av.se). De tidigare 67 AFS:arna (föreskrifterna) är nu omstrukturerade till 15 AFS:ar. Här finns också bra sidor med checklistor och tips.

Om undertecknad uppfattade siffran rätt så ska det i dessa 15 AFS:ar finnas totalt 2 300 paragrafer och om det är krångligt att hålla reda på dessa så finns det en väldigt användbar paragrafnyckel, där det är möjligt att söka på titel.

Lars-Erik Jonasson intog generöst positionen som en gourmetkock och bjöd på ett flertal små matnyttiga och intressanta aptitretare från webbsidan, bland annat påpekade han vikten av överlämnandet mellan Bas-P och Bas-U.

Lars-Erik lyfte även fram risken att entreprenören ibland är för mjuk och inte lämnar över ansvaret på byggherren för att säkerställa att han får entreprenaden. Viktigt att entreprenörerna lär sig vilket ansvar som ska läggas på byggherren.

Det var en väldigt innehållsrik och viktig frukost och för den som inte tog till sig all information erbjuder BUC en hel del kurser – mer information om dessa återfinns på deras webbsida buc.se.

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz