En framtida tradition har sett dagens ljus
Det var med spänd förväntan, pirr i magen och stor nyfikenhet som undertecknad, onsdagen den 18 december 2024, skuttade upp för de bastanta stentrapporna vid Byggarnas Hus. Väl innanför den pampiga träporten togs gästerna emot av tre julfina värdinnor; Gabriella Lörnbo (GBF), Carina Bohm (cmb) samt Malin Sörensen Csuhaj (cmb).
För att minska nervositeten och fylla på julhelgskänslan bjöds på varm välsmakande glögg. När det gällde frågan ”med eller utan” visade det sig att det inte handlade om nötter och russin. Frågan avsåg helt enkelt om drinkaren önskade med eller utan alkohol i glöggen, vilket alltså var helt valfritt. Bilen ute på gatan gjorde valet väldigt lätt för mig personligen.
Därefter utrustades varje gäst med ett litet förtryckt papper samt ett stycke grön penna, modell snygg och ergonomisk reklampenna för Göteborgs Byggmästareförening. Det var dags för kvällens stora kunskapstest – en poängpromenad med frågor om julen och Göteborg.
En del frågor var lättare än andra, exempelvis fråga 8: Vilken artist sjöng den klassiska låten Last Christmas? 1) Mariah Carey, X) George Michael (Wham!) eller 2) Elton John.
Fråga 11: Vilken krydda används mest i traditionella pepparkakor? 1) Kanel, X) Kardemumma eller 2) Ingefära.
Andra frågor var mera kluriga, exempelvis fråga 6: Om tomten skulle behöva kollektivtrafik för att dela ut klappar i Göteborg, vilket transportsätt hade sannolikt varit snabbast? 1) Spårvagn, X) Båt i kanalerna eller 2) Elcykel.
Klurigheten i denna fråga var naturligtvis att det endast är spårvagnen som klassas som kollektivtrafik …
Dessutom hade frågemakarna inte dragit sig för att även skoja till det lite grann, som i exempelvis fråga 5: Vad symboliserar stjärnan som ofta sitter i toppen av julgranen? 1) Betlehemsstjärnan, X) Polstjärnan eller 2) En komet.
Totalt handlade det om 12 frågor samt en utslagsfråga där de tävlande skulle gissa antalet skruvar i en tillsluten burk. Rätt antal var 278 skruvar. Segraren vann på imponerande 10 rätt och sedan följde resten av de tävlande i mer eller mindre tät följd.
Uppsamlingsplatsen efter poängpromenaden var matsalen i bottenplan. När alla väl samlats hälsade Göteborgs Byggmästareförenings vd Gabriella Lörnbo samt cmb:s vd och verksamhetsledare Carina Bohm alla tindrande mingelvänner välkomna till denna julmingelpremiär som kanske kan bli en tradition i framtiden. En from förhoppning för alla oss som tror på Tomten, Bengt Feldreich, Tjuren Ferdinand samt Lörnbo & Bohm …
När nu hjärnan arbetat för högtryck var det lämpligt att fylla på med lite mer energi – denna gång i form av så väl mat som dryck. It must be must, men det fanns allehanda ljuvliga drycker både för chaufförer och passagerare. Bröderna Jansson från Jungman Jansson presenterade kvällens kreationer och godsaker bestående av rullad skinka, krossade pepparkakor, grönsaksröra, fiskterrin, ost och annat godis i en väl avvägd formation – till skillnad från mer traditionell salig blandning på vanliga julbord. Stefan Jansson bedyrade att inget var oätligt och han sammanfattade det gastronomiska bordet som en samling av ”goa grejor”.
Till allt detta fanns, för den med extra stort sötbehov, dessutom pepparkakor, ischoklad, skumma tomtar samt märkligt nog salta pinnar – vem har uppfattat dessa krispiga tilltugg som julföda? De anses för övrigt som en utveckling av de salta kringlor som kristna tyskar förde med sig till USA under 1700-talet.
Det åts, dracks, pratades och umgicks. Det var ett kraftfullt sorl i lokalen, dock utan röd lampa på decibelmätaren eller utslag på richterskalan.
Ett litet uppehåll i själva minglet uppstod då cmb:s FoU-ansvarige Joakim Forsemalm tog till orda för att presentera Jacob Hassler, som knutits till den forskningstjänst som cmb finansierar tillsammans med Göteborgs Byggmästareförening. Det handlar om postdoc, alltså en nydisputerad forskare. Tjänsten, som är på två år med möjlighet till ett års förlängning, syftar till att undersöka hur forskningskunskap skapar lärande och förändringskapacitet i samhällsbyggnadsbranschen.
Tjänsten syftar till att skapa en mer utvecklad och tydlig kunskapsbaserad nytta för cmb:s partnerföretag, men även en mer generaliserbar förståelse av hur vetenskaplig kunskap påverkar samhällsbyggnadssektorns praktiker.
Ett centralt syfte är att undersöka hur all den kunskap som de projekt som cmb finansierat sedan starten – fler än 80 projekt – kommit till nytta och till användning. Studien kommer att kika på kunskapsnyttigheten i praktiknära forskning, där cmb:s projekt är ett exempel, men perspektivet kommer antagligen att vara bredare, vilket troligen är upp till bland annat Jacob Hassler att bestämma.
Efter denna dragning fanns det fortfarande några salta pinnar att avnjuta för den som så önskade. Antingen för att äta eller för att spela plockepin.
Antalet premiärjulminglare uppskattades till cirka 60 personer, där nästan hälften var kvinnor, fyra var studenter och flertalet troligen höll på Chalmersspexet i jämförelse med KTH:s dito. Detta kan bara summeras i ordet succé.
Många av proffsminglarna hade klätt sig i julkläder så som gran- eller renprydda tröjor, tomteslipsar samt små julklappar som örhängen.
Text: Lars O. Carlsson
Foto: Malin Sörensen Csuhaj