Den blomstertid nu kommer …

Publicerat den 2 maj 2023

Onsdagen den 19 april 2023 var det årsbesiktning i Byggarnas Hus. Det var examensdags för Byggmästarföreningens styrelse. Vad skulle revisorerna säga? Skulle styrelsen beviljas ansvarsfrihet? Detta var några av frågeställningarna inför Göteborgs Byggmästareförenings årsstämma 2023.

Det var föreningens sympatiske ordförande Stephan Woodbridge som med tydlig röst och säker stämma hälsade de närvarande medlemmarna varmt välkomna till den välbesökta årsstämman samt de kommande genomgångarna av Byggmästareföreningens respektive Hjälpkassans årsredovisningar.

Stephan Woodbridge valdes att leda stämman samtidigt som Gabriella Lörnbo fick förtroendet att sätta på pränt kring vad som på mötet hänt (protokollet kommer senare att publiceras på föreningens hemsida).

År 1922 lanserades i USA Reader’s Digest, vars grundidé var att spara tid åt de amerikanska soldaterna, men även andra amerikaner, genom att samla utvalda artiklar, ofta förkortade, i en enda tidskrift. Våren 1943 utkom en svensk motsvarighet under namnet Det Bästa. Vi kommer här och nu bjuda hemsidans läsare motsvarande förkortade variant när det gäller referatet från årsstämman.

Fjolåret bjöd på ett stort antal medlemsaktiviteter, antalet medlemmar var ganska stabilt och tillgångarna förvaltades på bästa möjliga sätt, vilket kan illustreras med att aktieinnehavet gav en imponerande avkastning.

VD Gabriella Lörnbo bjöd på ett muntligt koncentrat av årsredovisningarna och flera av medlemmarna nickade igenkännande och nöjt av presentationen. Ingen nickade till av någon annan anledning under dragningen.

Därefter var det revisor Bengt Kroons tur att stå i centrum om än bara för en liten stund. Att det inte blev så lång tid berodde på att Bengt själv valde att, som traditionen numera bjuder, endast att läsa upp några väl valda rader ur revisorernas berättelse – självfallet de mest vitala delarna. Han och hans revisorskamrater rekommenderade dessutom årsstämman att bevilja ansvarsfrihet för styrelsen, vilket också blev fallet. Kanske var det bara författaren till dessa rader som såg hur styrelsens ordförande tycktes tappa några stora fiktiva tyngder från axlarna. Detta gällde kanske hela styrelsen eller så handlade det bara om en ren inbillning.

Stämman valde dessutom också att fastställa resultat- och balansräkning.

Därefter var det dags för stämmans alla personval. Valberedningens ordförande Mats Johansson och hans kamrater hade även detta år lyckats formera ett starkt och troligtvis vinnande byggarteam, enligt följande: Stephan Woodbridge (omval ordförande), Sharoz Shaba (nyval ledamot, två år, tidigare suppleant) Ann Svensson (nyval ledamot, två år, tidigare suppleant), Maria Abbestam (nyval suppleant på två år) samt Mikael Snider (nyval suppleant på två år).

Förutom skaran ovan fanns de styrelsemedlemmar som valdes redan vid fjolårets årsstämma, nämligen Jonas Steen (vice ordförande), Peter Boström, Ingela Björndahl samt Lotta Cvach som ledamöter.

Paula Wirdheim och Glenn Svensson fick lämna styrelsen av åldersskäl. Ja, självfallet inte på grund av personernas ålder i prästbetyget, utan på grund av regeln om max sex år i styrelsen, vilket Paula och Glenn nu uppnått. De kommer att få sina avtackningsblommor vid ett senare tillfälle, eftersom de inte var närvarande vid stämman.

När det gällde revisorer var det omval på Bengt Kroon och Carina Edblad samt nyval av Martin Ekström. När det gällde revisorsuppleanter gällde omval av Åsa Örnfelt på ett år samt nyval av Christina Lööf på ett år.

Hela valnämnden omvaldes och Mats Johansson fick välförtjänt ett förlängt förtroende som sammankallande.

Precis som vid tidigare årsstämmor beslutades att inga arvoden utgår till styrelsens ledamöter. Även frågan om medlemsavgiftens storlek följde ovan nyttjade mönster – oförändrat.

På övriga frågor nämndes att den murskylt som Christer Wannheden efterfrågade i fjol, numera är på plats.

I samband med att ordförande avslutade mötet passade han också på att tacka medlemmarna för deras engagemang. Medlemmar är förutsättning för föreningen fortlevnad. Han kunde också ha uttryckt det som: Medlemmarnas kärlek, styrelsens belöning.

Därefter följde en kort vätskepaus innan det var dags för stipendieregn. Först presenterades den sittande samlade kompetensen i form av stipendiekommittén som läst alla dessa fantastiska examensarbeten. Dessa var från början 14 stycken, varav de flesta på engelska.

Samtliga stipendiaterna fick motta diplom, blommor samt 25 000 kronor för varje utvalt examensarbete samt en mängd kraftfulla applåder samt uppskattande jubel. Därefter avvek stipendiater samt ordförande och vd för fotografering och historisk dokumentation, medan vi övriga långsamt och värdigt förflyttade oss mot den vackra matsalen.

Här presenterade krögaren och kocken Stefan Zeko, från Jungman Jansson, kvällens måltid inklusive dryck på ett konstnärligt och målande sätt. Den som eventuellt inte var hungrig innan blev det definitivt under beskrivningen av den vita sparrisen med löjromshollandaise, den tjocka torskryggen med timbal på ägg, räkor och Grebbestadsanjovis samt vaniljpannacotta med rabarberkompott. Till detta serverades väl utvalda drycker. Mums!

En av dessa drycker avnjöts vid den skål som Stephan Woodbridgde utbringade samtidigt som han hyllade F O Peterson för den smakfulla och hantverksmässiga upprustningen av Byggarnas Hus, Jungman Jansson för alla goda måltider genom åren samt lyckönskade stipendiaterna i deras framtida karriär. Kanske ser det lite tufft ut just nu, exempelvis när det gäller bostadsbyggande – men ge inte upp – detta är en fantastisk bransch med en mängd spännande uppdrag i framtiden.

Stipendiaten Elin Arvidsson svarade för väl avvägt tack för maten, där hon talade för både studenterna och alla oss övriga. Hon lyfte särskilt fram det unika sällskapet där framtid, nutid och kanske till och med dåtid möttes runt bordet och utbytte erfarenheter och kontakter.

När väl denna förtrollande afton började lida mot sig slut var vi ett nöjt gäng som gick ut genom grindarna vid Ekmansgatan och tittade upp mot stjärnorna och funderade på vilka utmaningar som väntade runt hörnet, ja inte just vid Viktor Rydbergsgatan, utan mer vad som var att vänta av framtiden och den blomstertid som nu förhoppningsvis kommer …

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Rickard Olausson