Bubbla, bubblare, babblaren och bubbel

Publicerat den 15 december 2020

Vem kunde i fjol ana hur året 2020 skulle te sig? Ja, i alla fall inte undertecknad.

Visst har vi svenskar våra egenheter, men att vi hanterar en pandemi helt på tvärs mot omvärlden, blev en fullständig nyhet, både nationellt och internationellt. Jag är i alla fall väldigt glad att vi bor i Sverige och det är tydligt att vi har ett stort förtroende för våra myndigheter. Det märks inte minst på hur de allra flesta lyssnar på beslutsfattarnas rekommendationer, försöker göra sitt bästa för att hindra smittspridning och försöker att ta ett samhällsansvar.

Nu när jul- och nyårshelgerna kommer ska vi, som traditionen bjuder, umgås i vår sociala bubbla, även om den fått minimeras rejält. Covid-19 har sedan i våras nästan ödelagt kontoret och även privat har umgänget begränsats betydligt. I jul träffar vi bara de allra närmaste familjemedlemmarna och ett ytterst fåtal vänner. Visst är det tråkigt, men jag ser ändå fram emot en lugn och vilsam helg i min mini-bubbla.

Vad kan vi då förvänta oss av 2021? Vad blir nästa års bubblare? Jag hoppas och tror på en viss återgång till det normala, men tyvärr blir det nog inte riktigt som förr i tiden, det vill säga före covid-19. Visst har vi under många år pratat om digitalisering, något som börjat få lite fotfäste under pandemin, men 2021 kan den faktiskt bli årets bubblare.

Även om digitaliseringen har kommit för att stanna, och troligen få en ordentlig fart under 2021, så tror jag faktiskt fortfarande att vi människor, vi unika sociala varelser, också behöver mötas fysiskt. Vi behöver kreativa möten för att tillsammans utveckla idéer och tankar. Lite vanvördigt skulle man kunna hävda att vi behöver stimulera babblaren, det vill säga att vi möts och pratas vid, och där är Ekmansgatan 1 förhoppningsvis den optimala mötesplatsen.

Men innan vi startar upp det nya året och innan vi antar allt för många nya utmaningar, vill vi fira jul och nyår. Helgerna är förknippade med många sedvänjor samt minst lika många måsten, och i år har vi ännu större behov av trygghet och traditioner. Innehållet på julbordet följer sina rutiner år efter år, även om så väl mat som dryck varierar mellan olika familjer och olika landsändar. På nyårsafton vill vi ha det extra festligt, fira ut det gamla året och välkomna det nya. Då passar det perfekt med bubbel.

Det är festligt och förhoppningsvis välsmakande, oavsett om bubblornas omgivning innehåller alkohol eller inte. Det viktigaste är att vi alla hjälps åt att göra 2021 till ett riktigt bra och trevligt byggår.

God Jul och Gott Nytt År!

Christina Lööf