Rätt och slätt, en drottningrätt …
Alla göteborgare vet att det är stadens grundare, kung Gustav II Adolf, som lånat ut sitt namn till den bakelse som avnjuts den 6 november varje år, men betydligt färre känner till att det var en italiensk drottning som bidragit med sitt namn till en klassisk pizza och väldigt få har kunskap kring hur prinskorven fick sitt namn …
Tisdagen den 3 september 2019 var dagen då det hyllade napolitanska köket, fast i form av en väldesignad automobil, flyttade ut på bakgården i Göteborgs fashionabla kvarter. Den i bilen inbakade, förlåt, inbyggda vedeldade ugnen fungerade precis som vällingklockan på äldre tiders herrgårdar – dock hade klockans samlande klang ersatts av förförisk väldoftande näsintagande inbjudan från vedeldens spridande rök.
Hungriga hårt arbetade medarbetare samt trogna och sympatiska medlemmar vallfärdade till Ekmangatan inre, lummiga och svala parkering för att njuta en avkopplande stunds mingel, ett givande nätverksbyggande samt ett mättande pizzafrossande. För att svälja ner denna blandning erbjöds såväl vatten, vin som öl. Därmed kan man lugnt konstatera att de flesta dryckessmaker var tillgodosedda och lika variationsrikt var utbudet då det gällde de välsmakande pizzorna.
Likt tomteverkstadens löpande band i den årliga Disneytimmen på julafton levererade Bruno Rossi och Anders Andersson, från Kakelugnspannan i Mölnlycke, i ett kontinuerligt och behagligt tempo, nya välsmakande pizzor.
Då väl magen fått sin näring var det även dags för minglets fyra värdar – Anna Lönn Lundbäck och Jörgen Johansson från Sveriges Byggindustrier samt Christina Lööf och Stephan Woodbridge från Göteborgs Byggmästareförening – att ta till orda, önska välkomna, sprida önskan om framtida lycka samt i korta ordalag berätta vad som är prioriterat inom respektive organisation under den närmaste tiden.
Allt var perfekt och arrangörerna hade till och med ansträngt sig att hitta stämningsfull och miljöstärkande musik från Neapel. Om undertecknad inte hörde fel, eller om det var fantasin som spelade ett spratt, så tycktes Neapelfödde operasångaren Enrico Carusos ljuva stämma smeksamt lätta från de väl tilltagna högtalarna – inga detaljer hade lämnats åt slumpen. Det till och med serverades pizza som efterrätt – i form av pizza med choklad och jordgubbar.
Låt oss avslutningsvis bjuda lite fördjupad pizzakunskap. Det sägs att bagaren Raffaele Esposito i Neapel år 1889 – alltså för 140 år sedan – inför ett kungabesök av kung Umberto och drottning Margherita komponerade en patriotisk pizza bestående av tomatsås (rött), mozzarellaost (vitt), och basilika (grönt) – färgerna i den italienska flaggan. Denna tidiga pizza – med ost – fick till följd av detta lämpligt nog namnet Margherita och Neapel räknas väl fortfarande som pizzans huvudstad.
Margherita av Savojen (1851-1926) hade 1868 i ett arrangerat äktenskap gift sig väldigt ung med sin kusin Umberto (1844-1900), men skulle år 1900 bli änka i samband med att kungen mördades av en anarkist.
Det råder delade meningar om var pizzan gjorde sitt intåg i Sverige. Några hävdar att det var på 1940-talet i Västerås, medan andra pläderar för Stockholm på 1960-talet. De må vara hur som helst med detta – ty den bästa pizzan i Sverige, tisdagen den 3 september 2019, serverades på Ekmansgatan 1 i Göteborg – punkt slut.
Likt alla stora välkända matlagningsprogram återger vi härmed recepten på vår hemsida, håll-till-godo – ty gott var det!:
Margherita
Hemmakokt tomatsås, mozzarella, minitomater, rucola och basilico
Prosciutto
Hemmakokt tomatsås, mozzarella, prosciutto, parmigiano grana padana, champinjon, minitomater och rucola.
Vegetariana
Hemmakokt tomatsås, mozzarella, vitlökstekta portobellosvamp, ostronskivling, champinjon, minitomater, chevré och rucola.
Lars O. Carlsson