Peppar, peppar ta i trä …

Publicerat den 27 mars 2023

Uttrycket Ta i trä kanske inte härstammar från stenåldern, men det är ändå mycket gammalt, troligen från träåldern. Man uttalar först ramsan och tar sig därefter för huvudet eller annat lämpligt träföremål för att undvika olyckliga följder efter det att man kanske lite oskyldigt uttryckt förhoppningar eller uttalat blygsamt skrävel. Ibland kryddar man hela anrättningen med ett inledande peppar, peppar, men syftet är detsamma.

I stora London säger de kort och gott Knock on wood. Uttrycket med trä ger en symbolisk koppling till Kristi kors som man därmed söker skydd av. Vill någon i Lilla London känna full trygghet i att ha trä nära till hands kan vi lugnt rekommendera ett stillsamt flanerande i Universeums tillbyggnad i allmänhet och dess intressanta och mäktiga bro i synnerhet. En lång, bred bro, med högt till tak – inga fönster ut mot den vackra staden Göteborg – nej, trä vart än man vänder blicken.

När Göteborgs Byggmästareförening besöker tillbygget en regnig marsdag 2023 är det ännu några månader kvar till att hela härligheten ska stå klar – men bron luktade trä på ett förföriskt och genuint sätt – en stark och härlig upplevelse. I det då rådande vädret saknades inga fönster.

Hållbarhet och återbruk är välrenommerade nyckelord i våra dagar – något som är mycket centralt både i Universeums verksamhet och i dess fastighet. Därför har man valt samma arkitekt nu som då, nämligen Gert Wingårdh. Det var han som ritade Universeum som började byggas 1999 och som öppnades 2001 samt dessutom vann Träpriset 2004.

Studiebesöket inleddes med att Universeums vd, Carina Halvord, presenterade Universeums verksamhet och även framtida satsningar. När staden befinner sig i jubileumstider storsatsar Universeum i samverkan med stiftare och donatorer. Man bygger och utvecklar helt enkelt för framtiden.

Bland alla spännande projekt kan nämnas Ocean Science Lab där det handlar om kunskap och innovationskraft för hållbara hav samt en tvärvetenskaplig kunskapsupplevelse om marint liv och hållbar utveckling. En annan satsning är Miniverseum, med fokus på de yngsta i form av lek och lärande för framtiden. En annan spännande satsning med människan i fokus är Life science, där man vill bidra till hållbar hälsa – för människan och för vår planet.

Redan 1999 tilldelades Universeum statliga medel för att arbeta med folkbildning och lärande inom hållbar utveckling. Nu ökar man fokuset, via Agenda 2030, och utgår från globala målen i allt man gör, samtidigt som allt ska vila på en vetenskaplig grund.

Men det som stod i fokuset för GBF:s studiebesök var den stora och nu pågående om- och tillbyggnaden – ett avancerat bygge i trä, med mer plats för nya kunskapsupplevelser, en mer välkomnande foajé, en ny restaurang och fler hissar. Det sistnämnda har länge varit en trång sektor. De som fått förtroendet att utföra denna viktiga och spännande entreprenad, är Skeppsviken Bygg i Göteborg. Slutresultatet kommer att innebära att Universeum expanderar cirka 4 000 kvadratmeter – alltså ingen direkt liten och blygsam entreprenad.

När själva bygget skulle presenteras överlämnade Carina Halvord tryggt ordet till Skeppsvikens projektchef Robin Carlsson och entreprenadingenjör Adam Andersson som bjöd de närvarande på en högintressant rundvandring i nybygget. Att lyssna på deras presentation av utbyggnaden vid Universeum var som att studera spelpjäser i ett tärningsbaserat sällskapsspel. Eller vad sägs om namn som Lågdelen, Tornet, Högdelen och Bron.

Lågdelen var en två våningar hög tillbyggnad i sydvästläge, medan Tornet, via hissar, ska ta besökarna upp till Bron. I brons västra del finns ett konferensrum med en stor glasvägg mot Södra Vägen – detta var sista chansen till naturligt ljus via fönster innan vandringen i nyansernas bro.

Ett ständigt återkommande ord under vandringens gång var limträbalk – ja, som vi redan avslöjat var det rikligt med trä, en hel skog utan kvistar och grenar. Bron förde oss i nordlig riktning och avslutades med ett mörkmålat ljustillvänjningsrum inför besöket i den 360-graders visualiseringsdomen högst uppe i byggnaden. Även trapporna som leder oss dit målas svarta. Man kan därmed säga att bron förenar mörker och ljus eller nyanser av dessa färger.

Samtidigt som landets kultursidor debatterar om det är dags att skrota skrivreglerna kring de och dem är Universeum omutbara – det ska heta Dome, visualiseringsdomen. En unik upplevelse med 147 stolar samt tre handikapplatser. Domedagen är nära, den 14 juni 2023 invigs hela härligheten. Peppar, peppar, ta i trä.

Stort tack till Carina Halvord, Universeum, samt Robin Carlsson och Adam Andersson, Skeppsviken i Göteborg AB, för att ni tog emot oss. De flesta kommer säkerligen att återkomma efter invigningen för att i domen få uppleva spännande visualiserade resor i såväl rymd som i människokroppen.

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz