Inte varje dag man firar 125 år

Publicerat den 12 november 2018

En minnesvärd och succéartad kväll i byggmästarnas tecken – kanske en liten blygsam föraning av vad som kan hända när Göteborg ska fira 400 år.

Torsdagen den 8 november 2018 klockan 18.00 utgick ett välorganiserat, och av polismyndigheten, godkänt fackeltåg från Ekmansgatan 1 mot den västsvenska kulturens Mecka. Denna uppfriskande promenad genomfördes efter att föreningens medlemmar dessförinnan fått möjlighet att hälsa på så väl nya som gamla vänner och bekanta inne i Byggarnas Hus.

De nästan 150 fackelbärande och till fest klädda jubileumsdeltagarna tågade ner för Viktor Rydbergsgatan mot Götaplatsen, passerade Konserthuset och därefter, lite förläget och generat, rundade havsguden Poseidons nakna kropp – han tycks ju uppträda utan kläder, oavsett väder …

Efter en liten återhämtande konstpaus hördes ett smatter från Konstmuseets övre platå och ett imponerande fyrverkeri flög till höjden – allt under publikens entusiastiska jubel.

Därefter följde den avslutande vandringsetappen, som ledde till slutmålet, Elite Park Avenue Hotel. Här befriades deltagarna från sina brinnande trästavar och välkomnades in i värmen. Noterbart var att det var på dagen exakt 75 år sedan som Göteborgs Byggmästareförening firade sin 50-årsdag och avnjöt en middag på numera nedrivna Grand Hotel, vid Södra Hamngatan. Och det var nästan på dagen 25 år sedan som samma förening, samt faktiskt också en hel del av dagens festdeltagare, firande GBF:s hundraårsjubileum på Park Avenue Hotel.

Väl inne i värmen, och kanske med en av fackellågan något sotig näsa, var det dags för fotografering, modell Oscarsgalan.

Det var självfallet valfritt hur många som skulle placeras framför linsen. En del ville samla hela företaget på en och samma bild – kanske tänkt som en illustration i kommande årsredovisning. Andra tog tillfället i akt att själva stå i fokus. Det bjöds också på en välkomstdrink för att eventuellt bota den nervositet som en del personer upplever när en paparazzi eller annan fotograf anfaller med sina långa objektiv och smattrande kamerahus.

Kvällens toastmasters Mattis Klintbäck välkomnade medlemmarna till bords samt presenterade ordningsregler samt kvällens program.

Till förrätt bjöds en karamelliserad getostterrin med rödbetor, pulver på svarta vinbär och rostade frön, vilken på ett utmärkt sätt kunde hjälpas ner i strupen med en krispig Sancerre. Kombinationen av en god förrätt och ett gott vin kompletterades på ett utmärkt sätt med ett trevligt välkomsttal, förmedlat av GBF:s ordförande Stephan Woodbridge. Han kunde under sitt tal avslöja att styrelsen, redan före dagens sammankomst, hade beslutat att arrangera nästa jubileumsfest år 2043, troligen någon gång runt den 7-8 november.

När den första tallriken var klar att diskas, presenterade toastmaster Klintbäck kvällens väl utvalda underhållsdetalj, Gyckeljouren, en skönsjungande kamratkrets från Chalmers. De ljuvliga toner de inte hann framföra mellan förrätt och varmrätt, sparades till pausen mellan varmrätt och efterrätt.

Till varmrätt avnjöts ugnsbakad rödtunga med grovmosade vita rotfrukter, krispig jordärtskocka, vitvinssås med forellrom och gräslök, vilket fick sällskap i strupen av en kryddig Bourgogne Blanc.

Efterrätten var precis lika förförisk som såväl förrätten som mellanrätten, eller vad sägs om vit chokladpannacotta med drottningkompott och sorbet samt puffad choklad, vilket fulländades med ett litet glas Cidre de glace. Under denna kulinariska njutning höll också Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, ett elegant och personligt tal, med en väl avvägd harmoni mellan nutid, framtid och historia.

Ännu mera historia levererades av författaren Lars O. Carlsson, som presenterade den jubileumsbok som sammanställts inför firande och som precis kommit ut ur tryckpressarna. De närvarande fick ett exemplar för att kunna fördjupa sig i föreningens, men också Göteborgs, historia. Några gäster skyndade direkt hem för att läsa boken, andra blev kvar för att festa och umgås ännu en stund.

Stort tack till alla som gjorde detta till en oförglömlig kväll och stort tack till festkommittén som kreerat det innehållsrika programmet. Kommittén bestod av Christina Lööf, Stephan Woodbridge, Mattias Klintbäck, Paula Wirdheim samt Lars O. Carlsson. Det ska självfallet bli spännande att följa vad kvintetten hittar på i november 2043.

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Ola Dyrhill