I Göteborg firar vi med vatten …

Publicerat den 28 februari 2023

Torsdagen den 9 februari 2023 genomfördes ett högintressant studiebesök för Göteborgs Byggmästareförenings medlemmar på en byggarbetsplats som i framtiden årligen kommer att locka hundra tusentals besökare. Vid studiebesöket gällde hjälm, varselväst och skyddsglasögon, men i framtiden räcker det med badbyxor, bikini och näsklämma.

Staden Göteborg grundades 1621 vid Göta Älvs mynning för att säkerställa landets försvar och handel. Båtar och andra flytetyg på älven och över haven var oslagbara kombinationer ur transportsynpunkt. Vattendrag förenade, medan berg och skogar avgränsade.

När Göteborg firade sina 300 första år anlades bland annat nöjesparken Liseberg och under åren 1936-1956 fanns i parkens nordvästra hörn ett trevligt sommarbad, ett utomhusbad, skapat av byggnadsingenjör Karl Isodor Schönander, son till byggmästaren C A Schönander. När nu ännu ett jubileum ska firas för staden och för Liseberg står åter igen vattnet i fokus som nu ska nyttjas för att ytterligare stärka Lisebergs attraktionskraft som turistmagnet.

I andra städer firas historiska festligheter och jubileum med champagne, medan vi i Göteborg tydligen väljer att fira med vatten. Här gäller alltså kallsup före Kal-sup. När Liseberg utsåg sina jubileumsprojekt, valde man att dels uppföra ett fantasifullt och spännande familjehotell, dels att skapa en stor och överraskande vattenvärld.

I skrivande stund är det ett intensivt byggande vid tomten där Saabs gamla växellådefabrik en gång var lokaliserad vid Lisebergs södra parkering, i gamla bryggeriet Lyckholms omedelbara närhet. I anslutning till dessa byggarbetsplatser huserar Rundqvist gamla klassiska boktryckeris vackra fastighet. Huset lär vara K-märkt och det var väl egentligen även den gamle boktryckaren Agne Rundqvist (1901-1996) som befann sig mitt i den svenska kultureliten. Han var kamrat med Nils Ferlin och Jan Fridegård, han startade konsttidskriften Paletten och hade då bland annat konstnären Ragnar Sandberg till sin hjälp. Han startade även den unika kulturtidskriften Quo Vadis samt layoutade och tryckte undertecknads första bok 1983.

Men nu åter till Lisebergs jubileumsprojekt och GBF:s studiebesök, där NCC:s projektchef, Karl-Magnus Hake, och NCC:s platschef, Torbjörn Hahn, svarade för ett utmärkt värdskap. Det är nämligen NCC som har dessa spännande bygguppdrag i form av samverkansentreprenader. De inledde med en muntlig dragning av det nya familjehotellet, Liseberg Grand Curiosa Hotel, som vi senare kunde betrakta från utsidan.

Det nya hotellet har olika fasadbeklädnader åt olika väderstreck.

Detta är ett intressant bygge med snygga fasader och fasadmaterial. Hotellet har ritats av Wingårdh Arkitekter och kommer i färdigt skick erbjuda 457 familjerum, med minst fem bäddar i varje enhet. Det kommer att finnas både en stor restaurang samt en bistro på taket. I hela hotellet erbjuds mängder med fantasifulla upplevelse, bland annat med hjälp av tematisering. Hotellet öppnar i april 2023.

Under arbetet testade och utvecklade man sig fram med hjälp av provrum, badrumsmoduler och så vidare. Mycket av arbetet på såväl hotellet som i vattenparken handlade om platsgjuten betong, självfallet en våt dröm för alla badparkbyggare.

Hela anläggningen påvisar imponerande ytor och volymer. På byggetableringens parkeringsplats finner vi ännu ej hopmonterade badattraktioner.

Vattenvärlden, benämnd Oceana, kommer likt hotellet få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet. Det utlovas en storslagen vattenupplevelse, med 14 attraktioner, varav fyra större, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag. Med en badyta på nästan 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus kommer gästerna att kunna njuta av allt ifrån lugna inomhussandstränder till fartfyllda åk i norra Europas häftigaste vattenattraktioner.

Källaren under de publika ytorna är full med teknisk och nödvändig utrustning.

Oceana planeras stå färdig våren 2024, och blir med sina förväntade 500 000 årliga gäster ett välbehövligt och välkommet tillskott för turistnäringen i Göteborg.

Bland alla speciallösningar och unika konstruktioner kan nämnas det stora taket över badet. Det är ett tak i mjukplast som köpts av ett japanskt företag som monteras och spänns på plats av italienska bergsklättrare.

Efter rundvandringen diskuterades om en eventuell reunion om några år i baddräkter, men det blev inget beslutat i frågan.

Text: Lars O. Carlsson
Bild: Julia Broman, Gabriella Lörnbo samt Lars O. Carlsson