Hållbarhet för fastighet och drift med hjälp av AI

Publicerat den 21 december 2023

Den 19 december arrangerade Göteborgs Byggmästareförening tillsammans med Fastighetsägarna ett framtidsseminarium med fokus på ämnet ”Hållbarhet för fastighet och drift med hjälp av AI”.

AI:s intåg inom de flesta branscher är ett högaktuellt debattämne. Precis som vanligt när det gäller förändringar och utveckling diskuteras både möjligheter och utmaningar, vilket självfallet gäller även såväl bygg- som fastighetsbranschen.

Under seminariet framkom att ganska många av de församlade precis hade startat eller påbörjat sin digitaliseringsresa, men få använde sig av AI-styrning i sin vardag, och få hade tillgång till visualiserad data. Detta gällde även anställda och hyresgäster. Det ska nog bli ändring på dessa siffror i framtiden, ty engagemanget var stort under seminariet och frågorna var både många och initierade.

Liam Håkansson från AFRY, resultatet av sammanslagningen mellan klassiska ÅF och Pöyry, redogjorde för begreppet PropTech, en förkortning för Property Technology. Detta är en teknik inom fastighetsbranschen där man använder informationsteknik eller nya affärsmodeller för att hjälpa individer och företag att undersöka, köpa, sälja, hantera, övervaka och styra de byggnader som de driver eller äger. Man använder bland annat digitalisering för en bättre, hållbarare och effektivare fastighetssektor. Här tillhör timers, olika typer av sensorer och appar självfallet den grå vardagen.

Liam berättade att fastighetsbranschen står för 30 procent av världens årliga växthusgasutsläpp och dessutom förbrukar 40 procent av världens energi.

Fördelarna med PropTech och AI är att de kan bidra till förbättrad energistyrning, underlätta integration av förnybar energi, exempelvis solceller och värmepumpar, möjliggöra visualisering och bättre överblick samt bidra till förbättrade metoder för byggnad och skötsel, exempelvis när det gäller dokumenthantering. När det gällde förbättrade metoder redogjorde Liam för digitala tvillingar, som möjliggör att man genom simulation kan testa utan att behöva prova skarpt i verkligheten. Stora språkmodeller tillåter hantering av dokument och historiska data på ett helt nytt sätt.

Några goda råd till den som vill starta med AI:

  • Att börja med AI kan verka skrämmande, men tröskeln är lägre än många tror
  • Digitalisering ger nya möjligheter till insamling och bearbetning av data
  • Steg ett är att förstå sin data för att hitta både möjligheterna och utmaningarna

Liams kollega Gustav Antonsson Ljungqvist redogjorde för ett antal inspirerande exempel från projekt som utförts i samarbete med fastighetsbolaget Tornet, där man nyttjat digitala lösningar och AI för att minska klimatpåverkan från energianvändning i bostäder. Bostadsfastighetsbolaget Tornet har varit i framkant när det gäller flexibla energisystem under en längre tid och de är väl medvetna om framtidens
energiförsörjningsutmaningar.

Gustav beskrev bland annat ett forskningsprojekt om personliga hållbarhetstips i en boendeapp i samarbete med Tornet, RISE och Göteborgs universitet – finansierat av Energimyndighetens program E2B2.

Han presenterade även konceptet nudging, som handlar om att designa valsituationen med hjälp av insikter från psykologi och beteendevetenskap för att ge en vänlig knuff i rätt riktning.

I det ovan nämnda projektet fick boende i några av Tornets fastigheter ”nudgar” i form av hållbarhetstips i en mobilapp. Syftet var att hjälpa de boende ställa om till en mer hållbar och miljövänlig livsstil. AI användes för att personanpassa tipsen, för att de boende skulle få information som var speciellt intressant och relevant för dem.

Projektet befinner sig nu i avslutningsfasen och står i forskningens framkant. Resultaten tyder på att de boende har reagerat positivt på de råd och tips som de har fått för energieffektivitet. En tidig analys visar att många boende har minskat sin energikonsumtion i någon utsträckning, och intressant nog uppgav 32 procent av deltagarna att de har ändrat sina beteenden och vanor i enlighet med de föreslagna åtgärderna.

Ett väldigt kreativt exempel på nudging som visades var ett 3D-målat övergångsställe. De vita strecken uppfattades som svävande stenar, vilket självfallet tvingar fram en viss försiktighet.

Gabriella Lörnbo, vd vid Göteborgs Byggmästareförening, avslöjade att det planeras fler seminarier kring AI och byggbranschen, närmare bestämt redan onsdagen den 24 januari 2024 – mer information kommer efter årsskiftet.

Text: Lars O. Carlsson
Bild: Stefan Hollertz