En vision om ett samhälle utan avfall

Publicerat den 9 maj 2019

Dame Ellen MacArthur adlades den 8 februari 2005, dagen efter att hon slagit rekord som ensamseglare jorden-runt. År 2010 slutade hon sin kappseglingskarriär och satte ny kurs för att bidra till att ställa om hela vår ekonomi – från linjär till cirkulär ekonomi.

Hennes stiftelse, Ellen MacArthur Foundation, sammanställer regelbundet initierade rapporter som citeras och kommenteras av politiker och debattörer över hela världen.

Eva Törnberg från Sequoia Solutions AB och Tobias Jansson från Circular Economy föreläste hos Göteborgs Byggmästareförening den 8 maj.

Onsdagen den 8 maj 2019 samlades ett 20-tal intresserade seminariedeltagare för att få veta mer om cirkulär ekonomi för hållbart byggande. Majoriteten av de närvarande var kanske inte helt representativa för det svenska folket, ty det tycktes som om de besatt en betydligt större kunskap kring begreppet än vad som är vanligt inom de svenska folkhemmen i allmänhet.

Oavsätt om man var påläst eller inte så fick, med all säkerhet, samtliga intresserade under seminariet ett stort antal nya kunskaper och inte minst en mängd goda exempel att fördjupa sig kring. Dessa serverades av Tobias Jansson från Circular Economy samt Eva Törnberg från Sequoia Solutions AB.

Tobias är en omvärldsbevakare, men också en ofta anlitad föredragshållare. Han har också en bakgrund som kommunikatör och reklamman vilket märktes i framförandet då mycket av hans resonemang och många av hans bilder var såväl tydliga som konkreta.

En del av tankegångarna var exempelvis hämtat från Ellen MacArthur Foundation, annat från boken Cradle to Cradle av William McDonough och Michael Braungart, medan mycket självfallet var Tobias Janssons egna slutsatser efter studier och forskning, nationellt och internationellt.

Ellen MacArthur Foundations rapporter har för avsikt att både sprida kunskap och skapa engagemang. Ett exempel på ett sådant uttalande handlade om plast. Plastförbrukningens ökningstakt har varit enorm och mycket av plasten hamnar i havet, där det tar hundratals år innan plasten bryts ner. Det var exempelvis bara någon månad sedan svensk TV berättade om att man i en död val på Filippinerna hittat 40 kilo plast i magen. I en MacArthur-rapport skriver man att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i haven om vi inte vidtar kraftfulla åtgärder.

Självfallet skapar den typen av uttalanden debatt. En del är kritiska mot slutsatserna, medan andra kräver omedelbara åtgärder – men det är viktigt att vi alla tänker till.

Ett område som torde vara värt en ordentlig eftertanke är MacArthurs tankegångar kring att designa ekonomi – nog låter det intressant att kunna återskapa värde. Det är väl att återskapa värde när Volvo Flen återbrukar gamla motorer och gör dem till (nästan) nya.

Många stora internationella och välkända koncerner har också valt att engagera sig i Ellen MacArthur Foundations arbete med att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi. Bland dessa kan nämnas Google, Nike, Philips, Renault, Unilever, men också svenska H&M.

I linje med det nya och hållbara synsättet, berättade Tobias, kommer IKEA att hyra ut möbler, exempelvis till företag och studenter. I den gamla linjära ekonomin ville många äga saker och ting, men i den cirkulära ekonomin är det mera av att få tillgång. Detta uttrycktes också utmärkt på en av Tobias bilder:

”Det är inte borrmaskinen jag är ute efter, det är hålet”  

Tobias Jansson berättade att många pratar om ”Peak Oil”, men problemet är större än så – snart kanske vi pratar om ”Peak Everything”.

Efter Tobias Janssons presentation tog Eva Törnberg vid. Eva är ekonom och humanekolog.  Hon beskrev sig själv som resultatorienterad med följande formulering:

”Värderar avkastningsgrad mer än avkastning i sig. Inspireras av att skapa tydlighet och förståelse för att undvika onödigt svinn.”

Eva såg cirkulär ekonomi som medel längs vägen mot en mer hållbar utveckling.

Eva valde att sammanfatta sin presentation på följande sätt:

”Att tänka cirkulärt kan skapa dubbel nytta:

  • I form av extern nytta genom att sänka hastigheten på förbrukningen av jordens resurser
  • I form av intern nytta genom att säkerställa fortsatta avkastningsmöjligheter genom att förbereda sig inför framtidens utmaningar.”

Under frågestunden berättade Tobias Jansson att Danmark och Holland ligger långt före Sverige i dessa tankegångar, vilket han trodde berodde på dessa länders kultur och handlingskraft.

Föredragshållarnas presentationer, som bland annat innehåller många spännande exempel från byggbranschen, kommer att publiceras här på Göteborgs Byggmästareförenings hemsida. Det går också utmärkt att fördjupa sina kunskaper genom att studera föredragshållarnas hemsidor och/eller Ellen MacArthur Foundations dito.

Lars O. Carlsson