En nybyggd borg med klassiska former

Publicerat den 12 februari 2024

Måndagen den 5 februari 2024 samlades ett tjugotal byggentusiaster från Göteborgs Byggmästareförening, med en stor förväntan och en genuin vetgirighet inför besöket i nybygget på Ekmansgatan 5.

Det hela inleddes i Byggarnas Hus med en grundlig presentation av projektet, från idé till överlämnat bygge. Projektets byggherre TB-Gruppen har sina anor i Tommy Byggare, som grundades 1970 i Herrljunga av Tommy Svantesson. Tommy Byggare var, ursäkta uttrycket, i grunden byggare. Numera har TB-Gruppen sitt huvudkontor i Alingsås.

TB-Gruppens vd, Marcus Lerander, bjöd på en intressant genomgång med start i bolagets historia till kommande och framtida projekt. I dag är TB-Gruppen en privatägd fastighetskoncern som utvecklar, förädlar och bygger kommersiella fastigheter och bostäder i Göteborgsregionen, i Stockholm samt i Uppsala. Dels för försäljning, dels för långsiktigt ägande med egen förvaltning.

Därefter var det arkitekten Fredrik Rosenhall från Arkitektbyrån Inobi Arkitekter samt projektutvecklaren Jonathan Wallin vid TB-gruppen som mer i detalj beskrev processen kring dagens huvudattraktion, Ekmansgatan 5. Inobi Arkitekter hade under projektet även ett nära samarbete med arkitekt Albert Svensson.

Det hela började med en markanvisning för den aktuella tomten som till största delen utgjordes av en sluttande gräsyta med ett antal uppvuxna träd samt en del berg i dagen. Kring markanvisningen efterfrågades ett koncept som mötte näringslivets behov av små lägenheter kombinerade med kontorsplatser för upplåtelse med korttidskontrakt och snabb inflyttning.

Många av husen i området; Lorensbergs Villastad, har starka influenser från nationalromantiken respektive klassicismen. Det fanns ett önskemål om att spegla karaktären från de omgivande husen.

Fredrik menade att när det handlade om att anpassa till ett klassiskt formspråk var det viktigt att våga gå hela vägen ut och inte bara att flörta med det klassiska. De valde exempelvis relativt tidigt att standardisera fönstermåtten och inte rita in allt för stora variationer.

Det var spännande att få ta del av hur projektets skisser och ritningar förändrades med tiden – de provade sig fram, exempelvis när det gällde antal och storlekar på lägenheter och inte minst när det gällde taket.

Några ritningar som kanske var extra intressanta att granska var de som var avsedda för tegelfasaderna, där de nära nog ritat in varje enskild tegelsten, särskilt för valven kring fönsterpartierna. Där var killiknande stenar inritade som avgörande fulländade ett skönt harmoniskt mönster.

Huvudfasaden är mäktig och till detta bidrar inte bara murningen med teglet från Randers, valven och de vackra fönsterpartierna med sina träinslag, utan självfallet även de klassiska pilastrarna med joniska kapitäler. Pilastrarna är stora och mäktiga, tillverkade i fiberbetong, och porten är en välbalanserad och välkomnande skapelse i ek.

Inte utan en viss stolthet berättade Marcus och Fredrik att projektet både erhållit International Property Awards 2022-2023 samt Per och Almas Olssons fonds pris för årets bästa byggnad 2023 med bland annat följande motivering:

Nybyggnation som genom gestaltningen elegant anpassar sig till omgivande sekelskiftesbyggnader. Arkitekturen utmärker sig genom noggranna materialval och detaljer där interiör och exteriör bildar en harmonisk helhet. Byggprocessen har präglats av höga miljömål och omsorg om platsens läge. Resultatet är en gedigen och ståtlig byggnad med förankring i historien, samtidigt som den tar sikte på framtiden.

Efter dessa presentationer var det dags att lämna Ekmansgatan 1 för att fotvandra till Ekmansgatan 5 och nu få se byggnaden även i praktiken och inte minst invändigt.

Men innan gästerna klev in genom den vackra porten så kunde de betrakta det fina markarbetet, planteringarna samt den smakfulla och skickliga dockningen mellan berget och teglet.

Innanför den stora träporten finns en central entré och ett spännande trapphus med en välbalanserad och välkomnande belysning. Här på entréplan finns en stor konferenslokal, en lounge, relaxrum, pentry, toaletter och smakfullt platsbyggda förråd i några väggar. Det fanns även ett telefonrum, som också eventuellt skulle kunna fungera som ett smygrökarrum eller till och med ett spännande biktrum.

I källaren fanns också diverse inbjudande konferensrum. Ett exempel på det genomtänkta och genomgående formspråket är det svarta metalltrappräckets välbalanserade ovaler med elementskyddets målade likartade ovaler i metall – dock i något mindre skala.

Entréplan och källarplan utgör själva konferenslokaliteterna, medan de övre planen rymmer företagsbostäder för uthyrning under kortare perioder.

Studiebesöket innefattande inte de övre planen där det finns 17 yteffektiva mindre lägenheter. Enligt Inobi Arkitekter är lägenheternas planlösningar noggrant studerade i relation till byggnadens fasader.

Företaget Visentus svarar för uthyrningsverksamheten av konferenslokalerna, och företaget Live and Stay för bostäderna.

I ärlighetens namn kändes det väldigt trevligt och VIP-igt att ha fått möjlighet att gästa detta fina nytillskott i denna stolta villastad.

Tack och lycka till!

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz