Dåtid, nutid och framtid …

Publicerat den 25 april 2024

Onsdagen den 17 april 2024 blev en stor och minnesvärd afton i Göteborgs Byggmästareförenings historia. Med enorm förväntan och tindrande ögon samlades de hugade i Byggarnas Hus vid Ekmansgatan 1 till en afton i form av ett samkväm strukturerat likt ett kinderägg för vuxna byggare. Det vill säga tre överraskningar i ett – ett historiskt årsmöte, en högintressant stipendieutdelning samt en toppgastronomisk middag.

Stämningsfull årsstämma

När väl alla näsor var pudrade och sittplatserna i utbildningslokalen var intagna så tog ordförande Stephan Woodbridge till orda och hälsade samtliga välkomna samt redogjorde för aftonens såväl genomtänkta program som enkla ordningsregler. Efter detta var det dags för upprop och av svaren att döma skulle en ganska bra byggarkör kunna skapas, ty här hördes både tenorer, sopraner, byggarbasar samt allt annat.

Alla traditionella och obligatoriska formalia flöt på precis som beräknat, exempelvis beslöts att ordförande Stephan Woodbridge och sekreterare Gabriella Lörnbo skulle förbli sittande under hela årsstämman samt att Marcus Hagberg och Roy Hansson skulle fungera som justeringspersoner om och när en sådan assistans kunde tänkas bli aktuell.

Efter att vd Gabriella Lörnbo redogjort för styrelsens årsredovisning, inklusive ekonomisk tillväxt, fullt uthyrd fastighet samt ett stort antal unika medlemsaktiviteter så fanns det knappast ett torrt öga i församling.

Den som inte fullt känner till GBF:s mål och syfte skulle kunna tro att organisationen mest ägnade sig åt bank- och finansverksamhet. Underhållet på fastigheten, med dess 82 fönster och 7 dörrar, tillgänglighetsanpassningen med rampen vid vardagsentrén samt trädgårdsskötsel var andra intressanta punkter.

Aktiekommittén och Stipendiekommittén är ovärderliga stöttepelare i verksamheten. Ovärderliga var kanske fel ordval – värderliga kanske hade varit bättre. Den ena kommittén skapar värden, medan den andra fördelar värden.

Beträffande hjälpkassan så hade styrelsen under det gångna året betalat ut 20 000 kronor, fördelat på fyra sökande. GBF har också ekonomiskt stöttat en hel del aktiviteter riktade mot studenter och utbildning.

Favorit i repris, revisor Bengt Kroon läste upp valda delar ur revisorernas berättelse rekommenderade årsstämman att bevilja ansvarsfrihet för styrelsen, vilket stämman också gjorde. Självfallet skönt för alla inblandade parter.

Därefter var det dags för alla personval, vilket i år bjöd på lite extra spännande och historiska vingslag. Då Stephan Woodbridge skulle lämna ordförandeskapet, efter åtta framgångsrika år som ordförande, valde valberedningen, med dess ordförande, Mats Johansson, i spetsen att lyfta fram styrelsens vice ordförande, Jonas Steen, och föreslå honom som föreningens nya ordförande.

Detta var inte på något sätt ett överraskande val. Frågan var inte om Jonas Steen någon gång skulle föreslås som ordförande – frågan var när han skulle nomineras. Jonas Steen, vd för F O Peterson går i sina fäders spår – dessa föregångare, storebror Sven, pappa Jan, farfar Sven, farfars broder Rudolf samt farfars far Frans Oscar Peterson har alla haft samma förtroendeuppdrag – tillsammans har de totalt 81 års ordförandeskap inom GBF – hittills.

Till ny vice ordförande för GBF valdes Peter Boström, vd för Källfelt Byggnads AB, som tidigare varit ledamot i styrelsen. Till ny ledamot valdes Marcus Håkansson, som tidigare varit suppleant. Till ny suppleant valdes Petter Larsson. Fler förändringar än så blev det inte i styrelsen och föreningens andra organ. Alla val, såväl omval som nyval, genomfördes helt odramatiskt.

Om styrelse, valberedning och revisionsgruppen till stora delar förblev oförändrad, så gäller samma sak med medlemsavgiften.

Precis innan mötet skulle avslutas, under punkten övriga frågor, begärde Sven Steen och Bertil Nilsson ordet, för att var och en för sig, uttrycka sin stora uppskattning för det arbete som styrelsen utfört under 2023 på ett utmärkt sätt.

Därefter begärde Jonas Steen ordet för att avtacka Stephan Woodbridge med blommor och blader, present samt uppskattande ord. Eftersom Stephan skulle ha kvar sin roll i valberedning så kommer han även framgent ha koll på styrelsen och verksamheten.

I sitt tacktal önskade Stephan lyfta fram fyra starka minnen från sina år som ordförande:

  1. Rekryteringen av duktiga verkställande direktörer, Christina Lööf och därefter Gabriella Lörnbo.
  2. 125-årsfirandet med bland annat en festlig middag och en trevlig liten bok.
  3. Upprustningen av Byggarnas Hus – egentligen finansierat av Aktiekommittén.
  4. Stipendieutdelningarna.

Efter dessa starka mötesinslag var det hög tid för lite andrum, ett svalkande glas bubbel samt lite mingel och möjlighet att kommentera allt det man just hört och upplevt.

Stipendiet Byggmästaren

Efter den återhämtning som minglet bjudit var det dags för en av aftonens höjdpunkter – byggaryran och stipendieregnet. Göteborgs Byggmästareförening avsätter årligen 100 000 kronor till stipendiet Byggmästaren i avsikt att befrämja byggmästeriyrket. Stipendium kan sökas av studenter som valt att utföra examensarbete eller motsvarande prestation inom ämnesområdet byggmästeri.

En särskild stipendiekommitté granskar alla inkomna examensarbeten och dokument. Den aktuella kommittén består av Gabriella Lörnbo (GBF), Helena Tellberg (GBF), Hamid Movaffaghi (Högskolan i Borås), Joosef Leppänen (Chalmers) samt Mattias Klintbäck (GBF).

Samtliga av årets stipendiater, flankerade av Gabriella Lörnbo och Stephan Woodbridge.

Stipendiekommittén har gjort ett fantastiskt arbete för att kunna välja ut årets stipendiater bland de 17 arbeten som kandiderade. Det är många romantiska skogspromenader och mysiga hemmakvällar framför hemmabioanläggningen som nu fått stå tillbaka till förmån långa timmar under läslampan för att ta sig igenom dessa högkvalificerade och ofta tekniska, men också väldigt intressanta, dokumentationer. De lyckliga stipendiemottagarna var följande (var av de två förstnämnda presenterades under mötet med var sitt föredrag i ord och bild):

Anton Persson och Jacob Tauson – Managerial guidelines for microgrids in an urban context,demonstration at Karlastaden

Anton och Jacob har skrivit om hur man skulle kunna ta fram den bästa microgridlösningen utifrån design och lönsamhet genom att optimera produktion men också lagringskapacitet i ett microgrid. De har tittat på Karlastaden som projekt för att hitta lösningar för fastighetsägare och exploatörer.

Författarna har gjort ett gediget bakgrundsarbete och i sin slutsats visar de på konkreta förslag till lösningar och utvecklingsområden.

Kenny Johansson och William Pelttari – Cirkulär masshantering, en fallstudie över hur masshantering organiseras i Kungsbacka kommun

Kenny och William har undersökt möjligheter för Kungsbacka kommun att ställa om till en cirkulär masshantering för att minska behovet av nya naturresurser och därmed minska miljöpåverkan.

Författarna har identifierat de största hindren för ökad cirkulär masshantering som 1) avsaknaden av samordning och planering mellan olika projekt 2) låg tillgång till bra överskottsmaterial i kommunen och 3) svåra regelverk och begrepp.

Naturen och dess resurser behöver förvaltas långsiktigt och hållbart.

Alicia Halling och Frida Johansson – The Power of Procurement – How Requirements of Reuse can Accelerate Circular Construction in Sweden

Alicia och Frida har undersökt hur krav på återbruk i upphandlingen kan främja användningen av återbrukade material och produkter samt identifierat hinder och drivkrafter för tillämpningen av krav på återbruk.

Författarna har identifierat de största hindren för implementering av återbruk som 1) garantifrågor 2) lagar och regler 3) osäker återbruksmarknad.

Upphandlingen kan användas som ett verktyg för att öka användningen av återbruk.

Ella Blomquist, Robin Fox, Anja Gustavsson, Hugo Malmqvist, Johanna Nyvall och Ha Vu – World's Best Campus When It Rains – A development proposition of a part of the Chalmers area

Man har med detta examensarbete valt att undersöka och försöka ge ett konceptförslag på hur Chalmers ska bli världens bästa campus när det regnar. Genom litteraturstudier, intervjuer, simuleringar av översvämningar med mera skapades en lista med krav och önskemål (LoRR).

Utifrån denna har man sedan tagit fram två designförslag för en befintlig markyta på campus belägen nära A-dammen. Författarna har kommit fram till en slutgiltig utformning med funktionella och trevliga sociala ytor med möjligheten att reducera skyfallsvolymerna med upp till 70 procent.

Rasmus Lundin och Victor Nordin – Användning av klimatförbättrad betong i förspända balkar – Analys av härdningstid, hållfasthets­utveckling och tidpunkt för avspänning

Rasmus och Victor har med detta examensarbete kartlagt genom litteraturstudier, beräkningar och provningar hur klimatförbättrad betong kan användas i prefabricerade förspända betongbalkar.

Författarna har dragit slutsatsen att med klimatförbättrad betong och med dagens teknik blir härdningstiden för långsam med de slaggprodukter som används för att ersätta cement och därmed förlängs produktionscykeln för prefabricerade element.

En intressant fortsatt studie är att nyttja en accelerator i betongreceptet för att reducera härdningstiden som skulle kunna möjliggöra en kortare och ekonomiskt hållbar produktionscykel för prefabricerade förspända betongbalkar.

Middagen var fina fisken

Därefter var det äntligen dags att få lite mat i magen – ja i ärlighetens namn var det inte direkt några vanliga kulinariska upplevelser för en kylig onsdagskväll i april. Nej det var ett trolleri a la Jungman Jansson i form av bland annat vit sparris med tillbehör samt halstrad torskrygg & Co.

Minns ni inledningen med kinderägget? Treenigheten var påtaglig även under middagen. Här fanns de unga stipendiemottagarna – branschens framtid, här syntes nutidens byggare samt självfallet även föreningens personliga medlemmar – de årsrika – dåtidens byggare. Det är härligt och spännande med dessa årliga möten över generationer – nätverk och erfarenhetsutbyte.

Föreningens nyvalde ordförande, Jonas Steen, dagen till ära iklädd en elegant och väl matchande fluga höll ett uppskattat litet tal samt utbringade en skål. Han sa bland annat att han kommit till ett dukat bord, vilket var väldigt passande vid detta middagstal, men i ordförandens fall främst motiverat att det var en väl fungerande förening han nu tagit över. Han gjorde en kort personlig beskrivning av sin bakgrund – kanske främst riktad som aptitretare mot de unga middagsgästerna, men vi gör en kort sammanfattning …

Jonas Steen, 61,5 år, studerade vid Chalmers där han träffade en flicka vid namn Cecilia, numera hans hustru samt mor till deras tre gemensamma barn. Han tog examen 1991, varefter han började i familjeföretaget F O Peterson som kalkylator. Den 1 april 2010 efterträdda han sin bror som vd för företaget. Detta var dock inget aprilskämt. Han kunde notera att staden och stadens hus förändrats mycket under hans år i branschen. Han minns Avenyns små trädgårdar framför husen och kunde konstatera att byggbranschen har stor del i stadens utveckling och avslutade sin betraktelse med att välkomna de unga till branschen. De unga – allas vår framtid.

Kanske trodde Jonas Steen att han skulle få sista ordet för kvällen, men stipendiaten Ella Blomquist ville annat. Hon tog nämligen uppoffrande och väluppfostrat ansvaret för att någon tackade för maten. En måltid, ja en hel afton, som verkligen var väl värd att tacka för.

Dessa årsstämmor med sina trestegsraketer är energigivande tillställningar som ger hopp och energi inför framtiden.

Text: Lars O. Carlsson
Foto: Stefan Hollertz

PS: Examensarbetena kommer senare att läggas upp på Göteborgs Byggmästareförenings hemsida.