Anrikt hus som lyfts till nya höjder …
Tisdagen den 26 februari 2019 samlades ett 25-tal vetgiriga representanter ur Göteborgs Byggmästareförenings stora medlemsskara utanför porten till det helt om- och tillbyggda Kungsportshuset. Syftet var att få veta mer om vad som numera döljer sig bakom väggarna på den gamla anrika byggnad som en gång i tiden inrymt såväl Gamle Port, The Royal Bachelors Club som Klubb Enigheten.
Det var med stor spänning och entusiasm som vi klev in genom porten till det som en gång i tiden varit ett rundat hörn, i korsningen Östra Larmgatan och Trädgårdsgatan, men som numera har byggts om, och byggts på, till ett riktigt hörntorn – och ett för fastigheten utmärkt profilerande sådant.
Det nära nog syndigt röda trapphuset förde oss upp i byggnaden. Väl nedsjunkna i elegant designade sittgrupper bjöds vi på en intressant presentation av hela konceptet, det vill säga The Concept samt KPH (Kungsportshusets matbar) samt inte minst hur själva ombyggnationen genomförts.
Karin Pernsved, förvaltare vid Castellum, redogjorde för fastighetsägarens funderingar, förhoppningar och önskningar om ett spännande och inbjudande kvarter som skall kunna utgöra en naturlig och central del av framtidens inbjudande Göteborg. Det var inte utan att man kunde skönja en ödmjuk stolthet då hon beskrev den ombyggda fastigheten som ett smycke vid Harry Hjörnes Plats.
Projekt- och byggledaren Marcus Zetterberg samt Veidekkes Stefan Svensson gick mera i detalj genom svårigheter respektive lösningar under själva byggnationen, bokstavligen från topp till tå. De har nämligen byggt på huset och skapat ett riktigt tjusigt hörntorn, men också grävt ur själva källaren. Ansiktslyftningen, det vill säga påbyggnaden, skapade kontorsvåningar, medan de egna arkeologiska utgrävningarna skapade ölförråd och andra intressanta förvaringsutrymmen.
För att behålla karaktären på den gamla fastigheten, med anor sedan 1856, bestämde man sig för att bevara fasaden, men också för att renovera och i några fall kopiera några av fasadens detaljer.
Bland de största svårigheterna bör självfallet nämnas akustiken. Vägg i vägg med detta nya nöjespalats finner vi exklusiva och flotta Dorsia Hotel. De hotellgäster som önskar sova i Dorsias dyra lyxiga sängar vill självfallet ha tyst, lugn och ro. Därför måste man förhindra att ljudet fortplantar sig mellan Trädgårdsgatan 2 och Trädgårdsgatan 4. Detta löste man med hjälp av att en stor sågklinga sågade en stor skåra i ytterfasaden. Den observante kan ännu skåda ”ärret” i tegelväggen. Lika viktigt var det för övrigt att klara akustiken i höjdled så att personalen på kontorsvåningarna kunde arbeta ostört, medan resten av huset medarbetare ägnade sig åt nöjesliv.
Ett annat problem var alla bärande tegelväggar som måste avlastas. Detta gjorde man genom att fälla in smide i den gamla murningen och för att dämpa eller eliminera metallklangen brukade man en typ av massa bakom smidet, ungefär som fuktspärr bakom kakel i våtutrymmen.
Ett stort problem vid alla byggnationer i innerstaden är logistiken. Det är trångt, det måste tas hänsyn åt alla håll, städa bort byggdamm och efter kl 10.00 är det gågata utanför fastigheten. Då måste därmed alla transporter vara avslutade – oavsett om det gäller material till fastigheten eller sopor bort från byggnaden.
Själva bygginformationen avslutades av Stephan Woodbridge, regionchef vid Veidekke Bygg, men också ordförande för Göteborgs Byggmästareförening. Han uttryckte en stolthet över vad hans medarbetare åstadkommit, men också en tacksamhet över det förtroende som Castellum givit Veidekke.
Därefter övertog hovmästare Bobbie Tamp kommandot och guidade den samlade truppen genom trappor, matsalar, kök, loger och till och med toaletter, närmare bestämt The Concepts något annorlunda herrtoalett.
En liten ödmjuk rekommendation, från författaren till dessa rader, är att Du som gäst på The Concept, oavsett behov eller inte, om Du är man, besöker urinoaren. Den är annorlunda. Ovanför den klassiska så kallade rännan är hela väggen en stor bildskärm där man har möjlighet att välja motiv. Man kan p-nka i ett akvarium, i en skog, ja till och med mot ett fotbollsspel – där man siktar mot mål. Om det pågår en föreställning i stora salongen blir hela skärmen en tv-monitor, vilket innebär att själva showen kan avnjutas på denna alternativa plats, stående.
The Concept är en underhållningsrestaurang, i princip öppen klockan 19-23, som erbjuder en avsmakningsmeny på 6 serveringar. Konceptet går ut på att få uppleva något hela tiden i form av dans, musik, show, mat och dryck. Helt enligt det som många förknippar med Wallmans i Stockholm.
Serveringen sker i flera våningar och föreställningarna kan följas från balkonger. Inredningen är lite 1920-talsinspirerad och med reservation för författarens bristande designkunskaper, känns det som en blandning mellan kinarött och charleston, med ett litet stänk av Maria Montazami i form av stora mjuka tofsar.
Efter klockan 23.00 övergår verksamheten att bli en lyxig nattklubb med möjligheter till både dans som lounge. Man försöker variera tema för olika helger så som latino, house, pop och RnB.
Efter den intressanta rundvandringen på The Concept, gick vi ut ur huset samt in igen, fast cirka 15-20 meter norrut, i samma byggnad. Nu var vi på restaurangen KPH, en mysig och familjär restaurang där vi avnjöt lite småplock samt någon lämplig och tillhörande dryck.
Det var spännande att höra de övriga medlemmarnas positiva intryck av eftermiddagen och konstaterandet att Byggmästareföreningens VD Christina Lööf ännu en gång hade lyckats arrangera ett intressant och givande studiebesök som förenade nytta med nöje. Tack för detta!
Text: Lars O. Carlsson
Bild: Stefan Hollertz